•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Cannes 2013: La vie d'Adèle , un premiu cu multiple semnificaţii

Cannes 2013: La vie d'Adèle , un premiu cu multiple semnificaţii

Marele premiu, La Palme d'Or, acordat anul acesta la Festivalul de la Cannes unui film intimist, despre iubirea dintre douǎ lesbiene, are o încărcăturǎ simbolică şi chiar o dimensiune politică. Imposibil de ignorat şi o coincidenţă: în momentul când acest premiu era anunţat la Cannes, duminică seară, la Paris se încheia o mare manifestaţie împotriva mariajului gay.

Opţiunea juriului este de natură să nu placă multora. În primul rând, integriştilor catolici din Franţa, care continuǎ sǎ vadǎ în homosexualitate un comportament suspect, dacǎ nu chiar ceva împotriva naturii.

Mediatizarea care începe sǎ se facǎ în jurul acestui film îi va deranja profund şi pe alţi integrişti, în special cei din lumea musulmanǎ, cu atît mai mult cu cît regizorul are origini tunisiene. În declaraţiile sale, el a salutat de altfel "revoluţia din Tunisia", dar putem spune cǎ rezonanţa acestui film va fi importantǎ şi eliberatoare într-o lume în care condiţia femeii este încǎ teribilǎ.

Ca un imn dedicat libertǎţii, senzualitǎţii şi iubirii indiferent de sex, filmul îi va face sǎ scrîşneascǎ din dinţi pe toţi cei care cred, în unele regiuni ale lumii, cǎ femeia trebuie sǎ rǎmînǎ în umbra bǎrbatului, eventual voalatǎ şi îmbrǎcatǎ în negru din cap pînǎ la cǎlcîie, eventual analfabetǎ şi supusǎ la nesfîrşit tuturor bǎrbaţilor din familie (tatǎ, frate, soţ).

Filmul mai are însǎ o ţintǎ politicǎ şi nu întîmplǎtor el este primit cu rǎcealǎ de cotidianul conservator de dreapta Le Figaro. Pe un ton ironic, un cronicar exclamǎ: "Deci aşa, erotismul în toate detaliile sale şi safismul nu-l sperie pe creatorul lui E.T.". Şi trebuie constatat cǎ într-adevǎr preşedintele juriului, celebrul Steven Spielberg, a fost de acord cu atribuirea marelui premiu unui film care se aflǎ la antipodul criteriilor sale estetice. Greu de gǎsit un regizor care sǎ încarneze mai bine decît el spiritul Hollywood-ului, date fiind filmele sale fǎcute cu sume enorme şi cu efecte speciale uluitoare. Şi totuşi, iatǎ, Steven Spielberg acordǎ marele premiu unui film lung (aproape trei ore, ceea ce nu face parte din "cultura" sa), diametral opus stilului hollywoodian şi logicii comerciale promovate de marea industrie de divertisment americanǎ.

Cotidianul Libération, publicaţie cu simpatii de stînga, salutǎ faptul cǎ Spielberg sprijinǎ prin atitudinea sa diversitatea culturalǎ şi principiul "excepţiei culturale", pentru care militeazǎ Franţa şi o bunǎ parte a Europei.

Şi revista l'Express, pe site-ul ei, se aratǎ surprinsǎ cǎ lui Spielberg i-a plǎcut atît de mult filmul lui Abdellatif Kechiche. Era mai degrabǎ un film de naturǎ sǎ-i placǎ regizorului român Cristian Mungiu, care a fǎcut parte şi el din juriu, decît lui Steven Spielberg, scrie L'Express.

Existǎ, fǎrǎ îndoialǎ, un anumit spirit militant la acest festival internaţional de la Cannes, un spirit rebel şi care se manifestǎ chiar împotriva curentului uneori. Pentru cǎ la Cannes au mai fost celebraţi artişti atipici sau curajoşi, care aveau nevoie de un ajutor mediatic şi de atenţia lumii culturale. Sǎ nu uitǎm cǎ şi audienţa internaţionalǎ a filmului românesc datoreazǎ enorm tot acestei competiţii, care premiazǎ filme, dar priveşte în acelaşi timp spre marile probleme ale lumii, spre marile dezbateri de societate şi concepe cea de-a şaptea artǎ ca fiind ceva mai mult, chiar mult mai mult decît un spaţiu de divertisment pentru un public planetar.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/cultura/cannes-2013-vie-dadele-un-premiu-multiple-semnificatii

Citit 3294 ori
Login pentru a posta comentarii
Facebook
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top