•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Alertă privind situaţia financiară a spitalelor franceze!

Alertă privind situaţia financiară a spitalelor franceze!

Inspecţia generală a finanţelor vrea să limiteze recursul la împrumuturi bancare pentru aceste spitale. Motivul este simplu: datoria acestor instituţii medicale aproape s-a triplat în ultimii zece ani, în particular din cauza investiţiilor.

 

Datoria spitalelor îngrijorează autorităţile publice de la Paris, afirmă ziarul economic Les Echos care publică o amplă anchetă pe această temă. De la 9 miliarde de euro în 2003, împrumuturile pe termen mediu si lung în curs ale spitalelor franceze au ajuns la 24 de miliarde în 2011. In cauză diversele planuri de investiţii dar şi criza sistemului bancar si financiar. Falimentul lui Dexia - primul finanţator al spitalelor franceze – şi prudenţa mai mare a celorlalte bănci a dus la o diminuare a ofertelor de credite şi deci la rate ale dobânzilor mai ridicate. Situaţie în care Inspecţia generală a finanţelor preconizează "limitarea drastică" a cererilor de împrumuturi din partea acestor spitale - circa două mii în toată Franţa.
Trebuie spus că spitalele franceze s-au îndatorat mult în ultimul deceniu pentru a-şi finanţa diversele programe de modernizare dorite de presedinţii conservatori Jacques Chirac si apoi Nicolas Sarkozy. Majoritatea fondurilor au fost consacrate imobiliarului: s-au renovat sau clădit noi spaţii, altele s-au regrupat. Spitalele şi-au ameliorat de asemenea aparatura cumpărând de exemplu scanere cu rezonanţă magnetică sau pur şi simplu sisteme informatice mai performante.
Marea majoritate a spitalelor franceze nu are probleme de trezorerie dar există totuşi circa 20 dintre ele care sunt într-o situaţie tensionată. Sunt citate cele din Caen, Martinica, Lens si Ajaccio. Trebuie spus aici că aceste spitale vor fi sprijinite în caz de dificulate acută de statul francez, de unde şi misiunea dată Inspecţiei generale a finanţelor de a ancheta şi trage semnalul de alarmă. Fiecare proiect este de acum încolo examinat îndeaproape de un comitet interministerial înainte să fie validat. De la 6 miliarde de euro pe an câte cheltuie spitalele franceze astăzi, obiectivul este de a reduce această sumă la 4 miliarde şi jumătate pe an în următorii zece ani.
Reducerea drastică a împrumuturilor – şi apoi interzicerea lor pe termen mediu - preconizată de inspectori, îl exasperează însă pe presedintele Federaţiei spitalicesti din Franţa. In opinia acestuia, "spitalele riscă embolia din cauza multiplicării normelor si a procedurilor".

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/social/alerta-privind-situatia-financiara-spitalelor-franceze

Citit 2368 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top