•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Complexele istorice ale poporului francez

Pierre Servent

În România se discută des despre complexele românilor, iar recent cartea istoricului Lucian Boia, "De ce este România altfel" a fost comentatǎ cu aprindere. Iată însă că există complexe şi la case mai mari, cum ar fi Franţa, unde a apărut recent un studiu intitulat "Complexul struţului–ca să terminăm cu înfrângerile franceze".

Semnată de istoricul Pierre Servent, apărută la Editura Perrin/Tempus, aceastǎ carte se ocupǎ de unele complexe… militare ale francezilor. Mai precis, ei au impresia cǎ de la bǎtǎlia pierdutǎ de Napoleon la Waterloo a urmat o "serie neagrǎ", eşalonatǎ pe o duratǎ de peste un secol şi jumǎtate. Istoricul francez evocǎ în primul rând "ruşinea de la Sedan" din 1870 (când Napoleon al III-lea a fost luat de fapt prizonier de prusaci împreunǎ cu două sute de mii de soldaţi francezi).

Pierre Servent se ocupă de asemenea de "catastrofa primelor sǎptǎmâni de rǎzboi din 1914", dar şi de "baia de sânge" din anii urmǎtori, de fapt pânǎ la încheierea primului Război Mondial.

Un alt episod analizat de istoric este "umilirea" francezilor de cǎtre armata germanǎ în 1940, când tancurile lui Hitler au ocolit pur şi simplu fortificaţiile liniei Maginot, în care francezii îşi puneau toate speranţele pentru a se apăra. Pierre Servent încearcǎ de fapt sǎ înţeleagǎ, analizând aceste trei rǎzboaie şi aceste trei epoci, în ce au constat "slǎbiciunile naţionale ale francezilor".

Rǎspunsurile sale sunt foarte clare şi formulate oarecum în acelaşi stil direct şi lucid pe care îl gǎsim la Lucian Boia. Pierre Servent cautǎ rǎspunsurile în zonele de proastǎ funcţionare a armatei şi în "slǎbiciunile intelectuale ale şefilor". Concluzia sa sunǎ cam aşa: de fiecare datǎ, francezii erau în întîrziere cu un rǎzboi. În 1870, generalii francezi erau încǎ impregnaţi de rǎzboaiele lui Napoleon Bonaparte şi nu au ţinut cont cǎ între timp crescuse, tehnic vorbind, puterea de foc a adversarului, prin perfecţionarea puştilor şi a artileriei. În 1914, generalii au considerat cǎ trebuie sǎ adopte o tacticǎ ofensivǎ, pe care nu o aplicaserǎ în 1870, de unde atacurile repetate lansate împotriva liniilor germane, cu pierderi enorme. Iar în 1940, francezii nu au înţeles (cu puţine excepţii, cum a fost generalul De Gaulle) noul rol pe care ar fi urmat sǎ-l joace tancurile în coordonare cu aviaţia.

 

"Conformismul elitelor"

 

Pentru a rezuma, putem spune cǎ istoricul francez îi judecǎ fǎrǎ milǎ pe responsabilii de atunci şi denunţǎ "conformismul elitelor" din respectivele epoci, lipsa lor de viziune şi de luciditate, când toţi cei care aveau idei înnoitoare şi intuiţii esenţiale erau ignoraţi sau ostracizaţi… Imposibil sǎ nu vedem aici unele similitudini cu analizele istoricului român Lucian Boia.

Într-o cronicǎ dedicatǎ acestei cǎrţi şi publicatǎ în revista LIRE putem citi urmǎtoarea concluzie: "Pânǎ la urmǎ, analizele lui Pierre Servent, care lǎrgeşte şi actualizeazǎ privirea sa asupra societǎţii franceze în ansamblul ei, ne determinǎ sǎ alegem între douǎ explicaţii pentru înfrângerile noastre naţionale: fie cǎ ele sunt efectul slǎbiciunii unui sistem, fie cǎ se datoreazǎ nulitǎţii oamenilor. Sociologul tinde spre prima explicaţie, istoricul tinde spre a doua".

 

"Legenda neagrǎ a soldaţilor din sud"

 

Apariţia acestei cǎrţi este legată probabil şi de un alt eveniment. Începând de anul viitor, va fi comemoratǎ trecerea unui secol de la declanşarea primului Război Mondial, care a modelat pentru o sutǎ de ani peisajul geo-politic al Europei. În aceastǎ perspectivǎ, istoricii scruteazǎ cu priviri proaspete acest eveniment, ca sǎ nu mai spunem cǎ noi documente şi mǎrturii sunt scoase la ivealǎ din arhive secrete. Iatǎ, de exemplu, o altǎ lucrare cu un subiect dureros apǎrutǎ în Franţa: ea se intituleazǎ "Legenda neagrǎ a soldaţilor din sud". Istoricul Jean-Yves La Naour explicǎ de ce soldaţii veniţi în primele luni ale primului Război Mondial din Provenţa şi din regiunile sudice ale Franţei au devenit nişte "ţapi ispǎşitori" pentru înfrângerile din acea fazǎ a războiului. Pur şi simplu, generalii şi ofiţerii lor i-au tratat de laşi, iar aceastǎ calomnie s-a prelungit pe toatǎ durata rǎzboiului. Târziu şi-au dat seama şefii armatei franceze cǎ tactica lor era greşitǎ,  dupǎ cum şi uniformele soldaţilor francezi erau total neadaptate terenului şi noului tip de rǎzboi. Francezii aveau, de exemplu, pantaloni roşii, un reper perfect pentru trǎgǎtorii germani. Imposibil de calculat în orice caz câţi morţi a înregistrat atunci armata francezǎ nu din cauza inamicului, ci din cauza stupidităţii propriilor generali.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/cultura/complexele-istorice-ale-poporului-francez

Citit 2339 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top