•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Eliberarea ostaticilor francezi: o victorie diplomatică a unui preşedinte african certat cu democraţia

credit foto: lefigaro.fr

Eliberarea celor 7 ostatici francezi, răpiţi în Camerun pe 19 februarie anul acesta şi deţinuţi în Nigeria pînă acum cîteva zile, apare ca o victorie diplomatică a preşedintelui camerunez Paul Biya, la putere de peste 30 de ani. Preşedintele francez François Hollande a subliniat de altfel rolul avut de şeful statului camerunez în tratativele de eliberare a celor două familii franceze, compusă din trei adulţi şi patru copii.

Paul Biya este considerat de unii observatori drept cel mai "bătrîn dictator african prieten al Franţei", expresie utilizată de Agenţia France Presse. La sfîrşitul lunii ianuarie preşedintele camerunez a fost primit la Paris de François Hollande care a deschis, atunci, o discuţie despre situaţia drepturilor omului în Camerun. Probabil că în prezent, cel puţin pentru o perioadă, subiectul va fi pus între paranteze în relaţiile dintre Franţa şi Camerun. Paul Biya a fost omul cheie care a negociat, prin relaţiile sale şi emisarii săi, eliberarea celor şapte francezi, probabil în schimbul punerii în libertate a unor islamişti, membri ai sectei Boko Haram, deţinuţi în Nigeria şi în Camerun. In mod oficial se spune că nu a fost plătită nici o răscumpărare pentru eliberarea celor 7 francezi răpiţi pe cînd efectuau o excursie cu maşina într-un parc natural din Camerun, nu departe de graniţa cu Nigeria. In ţara sa preşedintele Biya, care are 80 de ani, este puternic contestat, mai ales că a fost "reales" în fruntea statului în 2011 pentru încă şapte ani. El iese însă întărit, cu un plus de autoritate, în urma acestei afaceri.

In altă ordine de idei, foştii ostatici încep să povestească detalii despre cum au trăit timp de două luni în plină savană, hrănindu-se doar cu orez şi sardine, suferind de sete. Cei patru copii avînd vîrste între 5 şi 12 ani au ieşit din această încercare fără să fie prea traumatizaţi, de altfel adulţii le-au ascuns gravitatea situaţiei.

Deznodămîntul fericit al acestei afaceri ar trebui să fie o victorie diplomatică şi mediatică şi pentru François Hollande. Deşi în prezent preşedintele Franţei este confruntat cu atîtea probleme încît este greu de spus dacă această eliberare îl va ajuta să cîştige cîteva puncte în materie de popularitate, cota sa  la acest capitol fiind considerată drept un record negativ din 1958 încoace în Franţa.    

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/special-paris/eliberarea-ostaticilor-francezi-o-victorie-diplomatica-unui-presedinte-african

Citit 2016 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top