•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Mali: Franţa îşi retrage primele trupe, dar misiunea sa nu s-a încheiat

Mali: Franţa îşi retrage primele trupe, dar misiunea sa nu s-a încheiat

Franţa a început săptămîna aceasta să-şi retragă primele trupe din Mali. Situaţia din această ţară rămîne însă incertă şi complicată, deci, pe de altă parte, operaţiunile militare franceze vor fi prelungite. Noua fază a operaţiunii “Serval” în Mali va trebui însă aprobată de Adunarea Naţională Franceză.

Comentatorii care avertizau, cu trei luni în urmă, că intervenţia militară franceză în Mali s-ar putea împotmoli şi în orice caz prelungi  timp de ani de zile încep să creadă că au avut dreptate. Pe 22 aprilie, în virtutea prevederilor constituţionale, Adunarea Naţională Franceză se va pronunţa în privinţa continuării angajamentului militar francez în Mali. Legea fundamentală prevede că dincolo de o durată de patru luni, orice expediţie militară de acest gen trebuie să primească aprobarea Parlamentului şi a Senatului. O dezbatere va fi de altfel organizată în acest sens.

Toate acestea vor ţine probabil de o pură formalitate, este evident că Franţa nu se va putea retrage cu una cu două din Mali, pentru că altfel întregul edificiu destinat normalizării pe care îl construieşte acolo s-ar prăbuşi ca un castel din cărţi de joc. După cum scrie un comentator al Agenţiei France Presse, viitorul politic al statului Mali reprezintă una din cheile stabilităţii în regiune. Ori, la acest capitol, succesul nu este încă definitiv asigurat. Deşi intervenţia franceză, lansată pe 11 ianuarie, la iniţiativa preşedintelui François Hollande, a fost pînă acum un exemplu de eficienţă.

Trupele franceze au provocat pierderi grele grupurilor islamiste iar reţelele acestora din nordul ţării au fost dezmembrate. Din surse oficiale franceze se precizează că au fost lichidaţi în jur de 600 de terorişti, dintr-un număr de combatanţi evaluaţi între 1200 şi 2000. Au fost confiscate sau distruse numeroase stocuri de arme, de muniţii şi de benzină.

In aceste condiţii Franţa doreşte să dea un semnal politic în această ţară şi să acceleze scenariul reunificării şi al reconcilierii naţionale. De unde şi acest început de retragere a trupelor. In iulie, din cei 4000 de soldaţi francezi staţionaţi acum în Mali, au urma să mai rămînă 2000. Intre timp ONU şi ţările din Afrca de vest ar urma să preia ştafeta pentru a asigura securitatea şi tranziţia politică, reconstituirea administrativă şi politică a ţării, formarea noile forţe de poliţie şi de armată maliene. In cursul verii, ONU ar urma să trimită în Mali o forţă operaţională de 11 000 de oameni. Parisul a declarat deja că este dispus să menţină 1000 de soldaţi pe teritoriul statului Mali ca forţă permanentă avînd ca misiune lupta împotriva terorismului.

Echipată cu elicoptere, forţa franceză ar urma să poată veni repede în ajutorul căştilor albastre în caz de atac islamist. Franţa a mai avut, în trecut, asemenea dispozitive în Africa, de exemplu forţa numită Licorne trimisă în Coasta de Fildeş în 2002, tot în sprijinul unor trupe ONU. De notat că după 11 ani, 450 de soldaţi francezi continuă să fie staţionaţi în Coasta de Fildeş.

De unde şi acest sentiment că nici din Mali francezii nu se vor retrage definitiv şi repede, mai ales că islamiştii demonstrează uneori că sunt capabili să se regrupeze şi să relanseze operaţiuni de hărţuire. Iar reconstrucţia statului Mali ar putea dura cine ştie, poate şi zece ani, cam cît a durat descompunerea sa pe fond de corupţie acută, după ce fusese considerat un model de democraţie în Africa.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/special-paris/mali-franta-isi-retrage-primele-trupe-dar-misiunea-sa-nu-s-incheiat

Citit 2224 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top