•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Le Monde: Pariul riscant al lui Francois Hollande

Le Monde: Pariul riscant al lui Francois Hollande

Pariul lui Francois Hollande este unul riscant. Iată opinia ziariştilor de la cotidianul francez Le Monde, cu referire la măsurile anunţate de liderul de la Elysee pentru a ameliora transparenţa vieţii politice franceze. Ziariştii de la Le Monde  se întreabă între altele dacă cu aceste măsuri s-ar fi putut evita scandalul Cahuzac...

Înalta Autoritate administrativă independentă care va lua locul actualei Comisii pentru transparenţa financiară a vieţii politice oare va fi mai vigilentă, oare va putea folosi altceva decât o sabie din lemn? Le Monde îşi pune serios aceste întrebări. Ziarul francez a calculat că această Autoritate ce va fi formată dintr-un preşedinte plus şase alţi membri va avea ceva de lucru. Lista persoanelor ce vor fi obligate să transmită o declaraţie de patrimoniu, o alta de interese şi o ultimă declaraţie pe propria răspundere asupra veridicităţii informaţiilor transmise, riscă să fie stufoasă: între 4 si 5 mii de persoane.

Membrii guvernului, parlamentarii naţionali şi europeni, membrii Consiliului Constituţional, principalii responsabili ai executivelor locale, membrii autorităţilor administrative independente, cabinetele ministeriale şi cel al preşedintelui Republicii, responsabilii firmelor publice, toţi cei numiţi în funcţie în cadrul consiliilor de miniştri – toţi aceşti oameni vor fi obligaţi  să completeze două declaraţii: una la începutul mandatului, alta la sfârşit. Sancţiunile în caz de încălcare, de nerespectare vor fi "înăsprite serios" promite guvernul de la Paris. Astăzi, faptul de a nu depune declaraţiile cerute este pedepsit cu 15 mii de euro amendă. În caz de declaraţie mincinoasă - cazul lui Cahuzac - este pedepsită cu 30 de mii de euro amendă şi pierderea drepturilor civice.

Viitoarea lege promisă de guvernanţii socialişti prevede de asemenea definirea noţiunii de delict de interese, inexistentă în prezent. François Hollande a precizat deja că anumite meserii nu vor putea fi cumulate cu mandatul de parlamentar. Astăzi deja există incompatibilităţi: nu poţi fi responsabil al unei firme de stat dacă esti parlamentar, la fel şi pentru firmele private care beneficiază de avantaje publice. Nu ai voie să fii avocat-parlamentar în procesele contra statului sau a firmelor publice.

Noua lege riscă însă în opinia unora să profesionalizeze prea mult politica, să ducă la un parlament format numai din funcţionari - care compun deja 55 la sută din totalul deputaţilor. Creearea unui parchet naţional financiar, anti-corupţie, nu este nici ea bine văzută de profesioniştii din domeniul justiţiei care subliniază că există deja 8 parchete financiare regionale care combat crima organizată şi delincvenţa financiară. Personalul însă nu este suficient iar puterea decizională nu este totală. Astfel, procurorii nu pot să se autosesizeze faţă de o afacere de fraudă fiscală.

Numai ministerul finanţelor, după avizul favorabil al comisiei de infracţiuni fiscale, poate lansa urmăriri judiciare. Ori astăzi adminstraţia preferă să negocieze cu cel care fraudează ca să evite procesele. Mai puţin de o mie de dosare au fost transmise parchetelor anul trecut, în timp ce controalele efectuate de administraţia fiscală au adus statului 18 miliarde de euro din penalităţi în 2012.

În sfârşit, preşedintele Franţei a anunţat crearea unui oficiu central de combatere a fraudei şi corupţiei care va fi dotat cu circa 100 de poliţişti şi agenţi ai fiscului. Le Monde afirmă că şi ministerul de interne ar dori să pună în practică un sistem destinat "celor care vor să tragă un semnal de alarmă apropo de o situaţie de corupţie sau fraudă într-o firmă sau într-o administraţie". Aici riscul este de a multiplica cazurile de denunţ mai mult sau mai puţin răuvoitor.

În cele din urmă, anunţurile făcute de François Hollande vor pune fără îndoială personalul politic sub presiune. În faţa unei opinii publice tot mai nemulţumită şi a unei crescânde simpatii pentru discursurile antiparlamentare a extremei- cea de dreapta ca  şi cea de stânga - şeful statului şi-a asumat riscuri mari. Mai ales când va veni momentul trecerii de la vorbe la fapte, conchide Le Monde.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/le-monde-pariul-riscant-al-lui-francois-hollande

Citit 2378 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top