•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Cât au recuperat bursele de la minimele din 2009.

Cazute in “groapa Marianelor' la apogeul crizei financiare, bursele au inceput sa urce din martie 2009 impulsionate de fondurile puse la dispozitie de bancile centrale si ajustarea dura a cheltuielilor companiilor. Pana acum, indicele american S&P500 a luat inapoi 99,8% din scadere, DAX-ul german peste 90%, CAC40 din Franta s-a oprit la...

Căzute în “groapa Marianelor” la apogeul crizei financiare, bursele au început să urce din martie 2009 impulsionate de fondurile puse la dispoziţie de băncile centrale şi ajustarea dură a cheltuielilor companiilor. Până acum, indicele american S&P500 a luat înapoi 99,8% din scădere, DAX-ul german peste 90%, CAC40 din Franţa s-a oprit la 35% în timp ce BET-ul autohton a recuperat  45%.

“Chart of the Day”furnizează o statistică interesantă privind evoluţiile marilor burse de la minimele anului 2009 până în prezent (marţi). Cel mai bine par să se fi descurcat bursele americane (firesc, situate în proximitatea robinetului de bani de la Fed), indicele principal, S&P500 recuperând de pildă aproape integral pierderile (de la un maxim de 1565 puncte în octombrie 2007, indicele s-a prăbuşit până la 676 puncte pe 9 martie 2009 pentru a închide marţi la 1563 puncte). DAX-ul german a luat înapoi peste 90%, încurajat de performanţele din economie iar “Footsie”-ul londonez (FTSE100) se apropie la rândul său de o revenire de 90%. Nici emergenţii n-o duc rău-Bursa din India (indicele S&P BSE Sensex) are o revenire de peste 80%, în timp ce piaţa din Franţa (indicele CAC40) a recuperat sub 35%. Surprinzător, China a avut printre cele mai lente burse în ultimii 4 ani (indicele Shanghai Composite a recuperat mai puţin de 20% din scădere), evoluţie explicată însă prin amplitutdiinea mai redusă a corecţiilor în perioada de apogeu a crizei financiare. Bursa japoneză (indicele Nikkei 225) şi autohtonul BET se află la aproximativ 45%. Maximul pentru BET a fost atins în vara lui 2007 (10.400 de puncte) iar minimul în primăvara lui 2009 când indicele a intrat sub 2.000 puncte, în prezent acesta trecând de 5.700 de puncte.

Explicaţiile acestor evoluţii? Sumele pompate de Băncile Centrale în condiţiile scăderii continue a dobânzilor, programele de ajutor a companiilor financiare din bani publici, noi reguli de raportare admise băncilor, ajustarea dură a cheltuielilor fapt ce a provocat o creştere a profitabilităţii şi atractivităţii companiilor listate.

Explicaţia bursieră a şomajului.

Tot Chart of the Day furniza la începutul lunii un grafic istoric al indicatorului PER (preţ/profitul pe acţiune) aferent indicelui american S&P500. Partea interesantă este că, de la valori trecând de 60 în preajma maximelor s-a plonjat sub 15 pe varful crizei financiare pentru ca acum indicele să se afle uşor peste 17. Or, o acţiune care se tranzacţionează “doar”de 17 ori peste profitul pe care îl aduce nu pare prea scumpă în epoca dobânzilor zero. Cum de a fost posibilă o asemenea ajustare, în condiţiile în care preţurile sunt din nou aproape de maximul istoric pentru S&P? Simplu, a crescut foarte mult profitul pe acţiune-companiile au tăiat cheltuieli (salarii, bonusuri), au concediat, au devenit mai eficiente. Evident, în condiţiile în care mediul economic devine mai încrezător în sfârşitul apropiat al crizei, vom asista la o politică mai expansivă (inclusiv de personal), o deteriorare a profitabilităţii, creştrea PER şi, inevitabil, o nouă corecţie la burse.

  

Citeste si alte articole pe:  http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/bursa/cat-au-recuperat-bursele-de-la-minimele-din-2009-297375.html

Citit 2445 ori

Lasă un comentariu

Recomandate
Facebook
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top