•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Demisie la nivel înalt în Franţa

Demisie la nivel înalt în Franţa

Ministrul francez al Bugetului, Jérôme Cahuzac, a fost constrâns marţi seară să demisioneze, în urma afacerii presupusului său cont bancar din Elveţia. O decizie ce intervine după ce Parchetul a decis să deschidă o anchetă pentru "fraudă fiscală".

Jérôme Cahuzac era unul dintre cei mai importanţi membri ai Guvernului de la Paris. El este bănuit că ar fi deţinut un cont bancar în Elveţia, la banca UBS, până în 2010. An în care contul ar fi fost închis, iar sumele de pe el, transferate în Singapore, via un montaj complex.

La originea dezvăluirii afacerii de către site-ul Mediapart acum patru luni de zile, au stat mai multe documente, dar şi o bandă înregistrată, în care s-ar auzi vocea ministrului Bugetului, evocând la sfârşitul anilor 2000 existenţa contului bancar elveţian. Autenticitatea vocii a fost cvasi-confirmată marţi de anchetatori, lucru care a grăbit şi demisia ministrului.

Ancheta justiţiei franceze, deschisă pentru "fraudă fiscală" se va extinde acum în ţara cantoanelor, dar şi în Singapore. O procedură care era cerută şi este salutată acum de site-ul de informaţii, acuzat de dezinformare.

Mediapart, fondat de trei foşti ziarişti de la Le Monde, şi-a făcut o specialitate în a dezvălui afaceri în care sunt implicate diverse personalităţi politice, de dreapta sau de stânga. În cazul Cahuzac, informaţiile au fost şi sunt mai departe negate de cel învinuit, care se declară nevinovat.

Fostul ministru, de profesie chirurg, a făcut avere în trecut, graţie implanturilor capilare. Plecarea lui din Guvern a provocat marţi seară şi o mini-remaniere. El a fost înlocuit cu Bernard Cazeneuve, ex-ministrul însărcinat cu Afacerile Europene. Acest post este preluat de Thierry Repentin, ex-ministru delegat la formarea profesională, portofoliu ce trece în subordinea ministrului Muncii. Nu e de mirare că dreapta franceză îşi freacă mâinile în urma acestei afaceri.

Mulţi estimează că ministrul nu avea de ales după uriaşa presiune mediatică ce s-a făcut asupra sa şi că ar fi trebuit chiar să demisioneze mai devreme. Există însă şi unii conservatori şi mulţi socialişti care denunţă acest "precedent periculos", care împinge pe uşă afară un ministru care până la o eventuală condamnare, este pentru moment mai departe nevinovat.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/demisie-nivel-inalt-franta

Citit 2314 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top