•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Franţa şi Rusia îşi normalizează relaţiile

REUTERS/Alexander Zemlianichenko/Pool

Joi a fost a doua zi a vizitei preşedintelui francez François Hollande în Rusia. El a avut o întrevedere cu omologul său de la Kremlin, Vladimir Putin. Cei doi şefi de stat au susţinut apoi o conferinţă de presă comună. Liderul de la Paris plecase la Moscova în ideea de a-şi  relaxa relatiile cu Putin. 

În privinţa Siriei, cea mai spinoasă chestiune între cele două părţi, mărul discordiei franco-ruseşti, lucrurile par să se fi ameliorat. François Hollande a estimat la Moscova că "Franţa şi Rusia au progresat în dosarul sirian" iar cele două părţi "împărtăşesc acelaşi obiectiv",  acela de a instaura un dialog politic menit să pună capăt conflictului armat. Ideea este de a aduce la masa negocierilor opoziţia şi "o parte acceptabilă" a actualului regim de la Damasc, a declarat mai departe preşedintele Frantei la conferinta de presă comună cu Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin s-a arătat mai putin volubil pe această temă   în fata presei dar a recunoscut că "propunerile Franţei ar putea fi ascultate de diverşii parteneri".

Putin a subliniat încă o dată că ţara sa are o poziţie de principiu, este "în favoarea guvernelor legitime". Preşedintele Rusiei şi-a încheiat apoi intervenţia pe această temă adoptând un ton ce a fost apreciat foarte diferit, în functie de protagonisti. "Fără o sticlă de vin bun şi fără o sticlă de votcă, nu vom reuşi să găsim o pozitie comună în acest dosar complicat" a spus Putin, personaj cunoscut că nu bea alcool. Invitatul său, François Hollande a vrut totusi să-i dea replica, propunând în schimbul băuturii naţionale ruseşti "o sticlă de porto".

Cu sau fără alcool, relaţiile între Paris şi Moscova par să se fi dezgheţat, cel putin comparativ cu climatul glacial de vara trecută de la Palatul Elysée. Cazul actorului Gérard Depardieu, devenit nu demult cetătean rus gratie interventiei prompte a lui Vladimir Putin, a făcut si el obiectul unei ironii, de această dată din partea oaspetelui francez.

Fără să-l numească explicit, Hollande a spus, vorbind despre facilitarea venirii în Franta a investitorilor rusi: "pe cât trebuie să limităm imigratia, pe atât nu trebuie să descurajăm să vină în Franta un investitor, un sef de antrepriză din Rusia sau chiar si un artist, o personalitate. Asa cum si noi lăsăm orice personalitate franceză să vină, dacă vrea, în Rusia" a spus François Hollande, într-o aluzie cât se poate de directă la recenta naturalizare rusească a lui Gérard Depardieu.

Un alt subiect de discordie a fost si el repede trecut in revista de Vladimir Putin la conferinta de presă comună cu omologul său de la Paris. "Nu cred că în 2012 au avut loc probleme speciale în Rusia în materie de drepturi ale omului" a estimat seful Kremlinului, în totală contradictie cu Human Rights Watch. In raportul său anual organizatia non-guvernamentală estimase acum câteva săptămâni că "2012 a fost anul cel mai groaznic pentru drepturile omului în istoria recentă a Rusiei".

In sfârsit, dacă a existat un punct comun al acestei vizite-fulger a presedintelui François Hollande la Moscova atunci acesta a fost dosarul economic. Ambele părti, atât oamenii de afaceri rusi cât si cei francezi, îsi doresc o intensificare a investitiilor bilaterale. Pentru a da un imbold acestei cooperări economice, cei doi presedinti au semnat o serie de acorduri comerciale menite să reechilibreze balanta comercială, pentru moment favorabilă rusilor care investec doar un miliard de euro în Franta în timp ce Hexagonul investeste de 12 ori mai mult.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/franta-rusia-isi-normalizeaza-relatiile

Citit 5547 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top