Imprimă această pagină

Franţa: carnea de cal retrasă din supermarketuri ajunge la săraci

Franţa: carnea de cal retrasă din supermarketuri ajunge la săraci

Un sfert dintre francezii care consumau produse semipreparate pe bază de carne de vită au renunţat la acest obicei de când a izbucnit scandalul cărnii de cal.  Potrivit unui sondaj, o majoritate de francezi estimează că "în această afacere gravă consumatorii au fost minţiţi" chiar dacă sănătatea lor nu a fost pusă în pericol.

Pentru a recâştiga încrederea cumpărătorilor, fabricanţii de astfel de produse, le-au retras de pe piaţă, dacă nu o făcuseră deja patronii de supermarketuri. Aceste pachete de mâncare ar putea fi însă distribuite asociaţiilor de caritate, a declarat ministrul Consumului din Franţa, Benoit Hamon.  

Ministrul francez şi-a bazat propunerea făcută asociaţiilor pe o dispoziţie care prevede că "pot fi donate produse care au cunoscut un defect de etichetare. În cazul de faţă e vorba de produse semipreparate- de cele mai multe ori congelate, teoretic pe bază de carne de vită, dar care în urma unor controale efectuate după declanşarea scandalului, s-au dovedit a conţine şi carne de cal.

Decizia de a accepta sau nu aceste donaţii revine însă exclusiv asociaţiilor de caritate gen Crucea Roşie sau Banca Alimentară din Franţa, au precizat atât ministrul Consumului cât şi cel al agriculturii. Marţi, ministrul francez însărcinat cu combaterea excluziunii, se va întâlni cu o serie de organizaţii neguvernamentale pentru a lua în discuţie problema. Până atunci se va obţine probabil şi avizul sanitar pentru a declanşa o astfel de operaţiune.

Trebuie ştiut că pentru a putea fi distribuite gratis asociaţiilor în cauză, respectivele produse trebuie să fie re-etichetate, adică să apară precizat pe pachet că nu sunt fabricate doar cu carne de vită ci şi cu carne de cal. În paranteză fie spus, odată re-etichetate corect, aceste produse pot ajunge din nou şi în rafturile magazinelor. Importante este ca persoana care consumă aceste produse - primite sau cumpărate - să ştie exact ce mănâncă. "Dacă din punct de vedere sanitar totul este ok, e inutil să facem risipă după ce am trecut prin fraudă" spunea un alt membru al guvernului de la Paris.

Problema este că ONG-urile care se ocupă de combaterea excluziunii au reacţionat  diferit la această propunere guvernamentală. Unele, precum "Secours catholique", au spus deja răspicat că refuză să distribuie astfel de alimente. Altele s-au arătat interesate încă de mai multe zile, chiar înaintea declaraţiei lui Benoit Hamon, dar doar în cazul în care toate garanţiile sanitare există. În sfârşit, scepticii scot în evidenţă costul unei astfel de operaţiuni. Chiar dacă sunt donate, produsele congelate - e vorba de zeci de mii de pachete de la Findus, Carrefour, Picard şi Ikéa - trebuie corect transportate şi stocate. "Va trebui să facem apel şi aici la marile magazine" estima un responsabil al unei asociaţii.

Pentru moment, toată lumea - magazinele şi producătorii - afirmă că produsele retrase de pe rafturi sunt stocate în condiţii optime. Cum vor fi ele distribuite ulterior e o altă chestiune. Şi nu în ultimul rând, aşa cum remarca un responsabil de la "Secours catholique", se pune întrebarea: cum va reuşi un sărac, destinatarul principal al acestor ajutoare alimentare, să gătească un produs congelat când el n-are casă deci cu atât mai puţin un cuptor cu microunde...

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/special-paris/franta-carnea-cal-retrasa-supermarketuri-ajunge-saraci

Citit 5540 ori