•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Cine va câştiga cel mai renumit concurs de gastronomie al lumii ?

Cine va câştiga cel mai renumit concurs de gastronomie al lumii ?

La Lyon, capitala gastronomiei franceze şi mondiale, are loc marţi şi miercuri cel mai mare concurs de bucătari din lume. 24 de maeştri gastronomi veniţi din lumea întreagă, dar nu şi din România, calificaţi în finală se vor confrunta într-o competiţie descrisă drept "Jocurile olimpice ale gastronomiei".

Concursul, intitulat oficial "Bocuse d'or" după numele celebrului bucătar Paul Bocuse, are loc odată la doi ani, din 1987 încoace.  

Finaliştii concursului internaţional "Bocuse d'or" au exact 5 ore şi 35 de minute la dispoziţie ca să arate ce pot face în bucătărie. Ce fac în tot acest timp?  Mai întâi trebuie să-şi facă piaţa iar apoi să prezinte celor 14 membri ai juriului un preparat din carne, filet de vită irlandeză anul acesta,  un fel din peşte - calcan şi homar bleu la această ediţie - plus trei garnituri de pregătit din ce se găseşte într-un "coş surpriză" pus la dispoziţie de organizatori.

Concursul se vrea a fi " un barometru al tendinţelor culinare şi un descoperitor de talente" se poate citi în prezentarea sa oficială făcută de marele Paul Bocuse, inventatorul competiţiei. Legendă vie a gastronomiei mondiale, unii îl descriu chiar ca pe un "Dumnezeu al profesiei", astăzi în vârstă de 87 de ani şi bolnav de Parkinson, Bocuse este considerat de mai toţi bucătarii prezenţi la Lyon ca un "tată spiritual".

În fapt, dacă astăzi se vorbeşte atât de mult despre gastronomie - e suficient să priveşti programele de televiziune ca să vezi câte emsiuni pe această temă există - acest lucru se datorează lui Paul Bocuse, un personaj care a ştiut să-i aducă laolaltă pe cei mai celebri bucătari.  Totul se desfăşoară în faţa publicului reunit la Salonul internaţional de la Lyon - un fel de Davos al gastronomiei - iar ambianţa este electrizantă.

Farfuria care se decernează câştigătorului concursului odată la doi ani este realizată de celebra casà Villeroy & Bosh şi este semnată de designeri foarte cunoscuţi în mediul creatorilor de obiecte de bucătărie.

Concursul "Bocuse d'or" este cunoscut pe tot mapamondul - printre finaliştii de anul acesta se află un islandez, un suedez, un chinez, un olandez, un englez, un ungur şi bineînţeles un francez. Ca atare, evenimentul este extrem de mediatizat şi până la finala de la Lyon, s-au organizat o serie de probe eliminatorii în ţările de unde provin finaliştii. 56 de selecţii naţionale şi 3 selecţii continentale - în America Latină, în Europa şi în Asia - au fost necesare pentru a-i departaja pe cei 24 de finalişti. Nu e de mirare că din 1987 - anul creării concursului - şi până azi, majoritatea celor 13 premii au fost câştigate de francezi. Au existat însă şi norvegieni, danezi şi luxemburghezi care s-au impus de-a lungul acestor ani.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/special-paris/cine-va-castiga-cel-mai-renumit-concurs-gastronomie-al-lumii

Citit 5841 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top