Imprimă această pagină

Catedrala Notre-Dame primeşte în dar clopote noi

credit foto: ouest-france.fr

Timp de o lună publicul este invitat în Catedrala Notre-Dame de la Paris penntru a face cunoştinţă cu... Marie, Gabriel, Denis, Benoît-Joseph... De fapt Catedrala Notre-Dame primeşte 9 cadouri de aniversare.

Marie are 6 tone şi este făcută să emită un frumos sol diez, Gabriel are patru tone şi rimează cu la diez, Anne-Genéviève are trei tone patru sute de kilograme şi va răsuna pe nota si... Mai sunt pe listă Denis, Marcel, Etienne, Benoît-Joseph, Maurice şi Jean-Marie, fiecare cu specialitatea sa tonală. Probabil că aţi ghicit deja despre ce este vorba, fiecare dintre aceste nume este atribuit unui clopot. Pentru că acest celebru monument parizian, Catedrala Notre-Dame, întrucît împlineşte 850 de ani de existenţă, primeşte în dar 9 clopote noi. Ele sunt aduse la Paris de la o turnătorie din Normandia, specializată în astfel de obiecte fine şi sensibile, în ciuda masivităţii şi greutăţii lor. Iar parizienii, turiştii, în general publicul este invitat să vină, timp de o lună, să le admire în incinta catedralei, după care ele vor fi instalate la locul potrivit, în turnurile edificiului, unde li s-a prevăzut o durată de viaţă destul de lungă, între 200 şi 300 de ani. Noile clopote ale catedralei vor răsuna apoi pentru prima dată pe 23 martie.

Oricît ar părea de ciudat, edificiul care se confundă aproape cu istoria Parisului şi cu imaginea sa medievală nu avea un ansamblu de clopote demn de prestigiul său. Ansamblul era incomplet, iar patru clopote, instalate în 1856, aveau un sunet „mediocru” după cum spune Agenţia France Presse. Un singur clopot nu a trebuit să fie schimbat, el se numeşte Emmanuel, cîntăreşte peste 13 tone şi rezistă la postul său de 330 de ani. De notat că ansamblul original de clopote de la Notre-Dame a fost distrus la Revoluţia Franceză, în 1789. Pentru cei interesaţi de manifestările organizate cu ocazia împlinirii a 850 de ani de la construirea Catedralei Notre-Dame, de fapt de cînd s-a pus piatra de temelie: pe data de 6 mai monumentul va fi celebrat prin 850 de concerte de orgă care vor răsuna în lumea întreagă, pentru că 6 mai este şi ziua mondială a acestui minunat isntrument, orga. 

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/special-paris/catedrala-notre-dame-primeste-dar-clopote-noi

Citit 8277 ori
Login pentru a posta comentarii