•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Franţa: a început Festivalul de benzi desenate de la Angoulême

Franţa: a început Festivalul de benzi desenate de la Angoulême

În oraşul Angoulême s-a deschis joi cea de-a 40-a ediţie a celebrului festival de benzi desenate. O întâlnire anuală a celei de-a noua arte la care sunt aşteptaţi peste 200 de mii de vizitatori.

Confruntaţi şi ei cu criza economică, editorii caută să atragă noi cititori, în particular propunând benzi desenate pe internet. Cea mai mare librărie de benzi desenate din lume îşi închide porţile duminică seară.

Timp de patru zile expoziţii, spectacole, « concerte de desene », dezbateri dar şi aşa-zise întâlniri « digitale » vor face deliciul fanilor de benzi desenate veniţi la Angoulême, gazda festivalului de patru decenii încoace, capitala mondială a celei de-a noua arte. Anul acesta contextul economic este dificil, nu însă din lipsă de imaginaţie.

Producţia din Europa francofonă este în continuă creştere de 17 ani încoace, anul trecut au fost difuzate peste 5.500 de albume diferite din care mai bine de 4.100 erau noutăţi editoriale. Numai în Franţa s-au vândut în 2012 32 de  de milioane de albume, asta însemnând o cifră de afaceri de 352 milioane de euro. Comparativ, organizatorii de la Angoulême reamintesc că acum 3 decenii nu erau editate anual decât 30 de noi albume ! E motivul pentru care unii vorbesc azi despre o supraproducţie de benzi desenate.

Totodată, banda desenată evoluează odată cu restul lumii, se deschide spre alte universuri şi moduri de consum. Benzile desenate nu se mai citesc azi doar pe hârtie, lumea digitală, internetul, jocurile video, ecranele reprezintă tot mai mult un suport alternativ. Dacă în Franţa aceste moduri de consum nu s-au impus încă, în Japonia cifra de afaceri a benzii desenate digitale reprezintă deja 200 de milioane de euro. Cert, în acest context în care internetul va fi tot mai căutat de editorii de benzi desenate, nu lipsesc totuşi de la Angoulême anul acesta nici numele « tradiţionale » ale acestei arte.

Japonezul Leiji Matsumoto, creatorul lui « Captain Albator » - poveste cultă din lumea manga - în vârstă de 74 de ani îşi serbează la această ediţie a festivalului din Franţa 60 de ani de activitate. Desenatorul francez Albert Uderzo, inventatorul poveştilor lui « Astérix si Obélix », azi în vârstă de 85 de ani, e şi el prezent la Angoulême cu o retrospectivă intitulată « Uderzo in extenso », mărturie a bogăţiei excepţionale a operei sale.

De notat că oraşul-gazdă al festivalului de benzi desenate este cu această ocazie împodobit în culorile celor doi eroi gali care i-au făcut renumele mondial lui Uderzo. În sfârşit, anul acesta o altă expoziţie e cap de afiş la Angoulême, e vorba de « Mickey şi Donald, o întreagă artă » care prezintă în imagini maniera în care eroii mitici ai casei Disney au alimentat şi îmbogăţit imaginarul creatorilor de benzi desenate din anii 30 şi până acum.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/special-paris/franta-inceput-festivalul-benzi-desenate-angouleme

Citit 7622 ori
Login pentru a posta comentarii
Facebook
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top