•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

La folle journée de Nantes

La folle journée de Nantes

In oraşul Nantes s-a încheiat ieri un festival de muzică clasică devenit celebru în toată lumea prin modul în care este organizat. De altfel şi alte oraşe au preluat acest concept, acest tip de festival. Chiar şi numele acestei manifestări este mai special, ea se numeşte "La folle journée de Nantes"  (Ziua...

In oraşul Nantes s-a încheiat ieri un festival de muzică clasică devenit celebru în toată lumea prin modul în care este organizat. De altfel şi alte oraşe au preluat acest concept, acest tip de festival. Chiar şi numele acestei manifestări este mai special, ea se numeşte "La folle journée de Nantes"  (Ziua nebună de la Nantes). Anual, în jur de 120 000 de melomani participă la aceste "zile nebune" pentru că ele sunt mai multe, festivalul durează cinci zile, de miercuri pînă duminică.

Acest festival a fost creat de un om pasionat de muzică, René Martin, care a făcut însă şi studii de gestiune şi de administrare a intreprinderilor. Probabil că vocaţia sa a apărut tocmai datorită acestei intersecţii între ceea ce ştia să facă la nivel organizatoric şi studiile sale muzicale (percuţie, armonie, muzică elctroacustică, istoria muzicii, compoziţie). René Martin este de altfel omul care a iniţiat mai multe festivaluri: în 1981 el a creat Festivalul Internaţional de pian de la Roque d'Anthéron, care a devenit ulterior cea mai mare manifestare de acest gen din lume unde sunt invitaţi în mod sistematic mari artişti, printre ei şi unii români precum Radu Lupu.  

Din 1988 Réne Martin este directorul artistic al unui centru de muzică sacră găzduit în Abaţia regală de la Fontevraud, cea mai mare abaţie a lumii catolice. Acest loc magic dispune în prezent de zece săli de concert şi invită anual cele mai importante formaţii de muzică sacră.

Dar cea mai surprinzătoare iniţiativă a lui Réné Martin a fost crearea acestui festival "La folle journée de Nantes", în 1995, cu un pariu special, de a reconcilia marele public şi muzica clasică, de a "democratiza" de fapt acest tip de muzică. Secretul său stă în organizarea unor concerte de mare calitate dar care să nu depăşească 45 de minute. Pe o durată de patru zile sute de evenimente muzicale au loc deci în oraşul Nantes, în mai multe spaţii, iar spectactorii au posibilitatea de a alege şi de a asista la mai multe concerte într-o singură zi. In cadrul actualei ediţii, a 19-a, a festivalului, 316 concerte au “invadat oraşul”, unele dintre ele fiind prezentate în spitale, case de bătrîni şi penitenciare. Directoarea societăţii de producţie a festivalul, Michèlle Guillossou a explicat într-un interviu acordat la RFI de unde vine numele manifestării: "Acest titlu evocă un poem de Verlaine şi am vrut să sugeram un raport între un moment delicios pe care publicul îl trăieşte şi literatura, poezia, şi apoi, muzica dintre 1860 pînă în zilele noastre."

Acest concept "mobil" de festival a suscitat la început curiozitate dar treptat a spart inhibiţiile pe care le aveau unii, mai ales tinerii, în faţa muzicii clasice. De fapt, René Martin a demonstrat că populaţia unui întreg oraş, reprezentată prin toate generaţiile ei, de la 5 ani la 90 de ani, se poate îndrăgosti de muzica clasică şi poate participa cu fervoare la un fel de eveniment muzical popular dar care răspunde în acelaşi timp unor mari exigenţe artistice.    

Festivalul propus de René Martin este şi unul al diversităţii muzicale, o veritabilă întîlnire cu diverşi compozitori şi şcoli. Concertele sunt în acelaşi timp scoase din cadrele lor convenţionale, dar acustica este perfect prezervată în acelaşi timp şi adaptată fiecărui eveniment muzical. Acest tip de festival a însemnat şi o excepţională şcoală de formare a gusturilor muzicale în special în rîndurile tinerilor. Nimeni nu se mai sperie astăzi la Nantes de faptul că în patru zile pot avea loc 300 de concerte implicînd 1800 de muzicieni…

Anul acesta tema Festivalului a fost "Muzica franceză şi spaniolă din 1860 pînă în zilele noastre". De notat că ultima zi a Festivalului, mai precis cea de duminică 3 februarie, a fost reluată în direct de Canalul Arte, deci a devenit o zi "nebună" dedicată muzicii urmărită în întreaga Franţă, în Germania şi în celelalte ţări europene unde acest canal este receptat. Pe fondul popularităţii sale acest festival de la Nantes s-a extins însă în întreaga regiune a Loarei. Intre 25 şi 27 ianuarie zece oraşe au preluat o serie de concerte, oferindu-le elevilor de exemplu posibilitatea de a asista, cu tarif redus de numai 2 euro, la momente muzicale de o impecabilă ţinută artistică.  

Pe afişul actualei ediţii a festivalului au figurat mari nume de compozitori, Georges Bizet, Claude Debussy, Maurice Ravel, Manuel de Falla, Grandanos sau Pierre Boulez. Ideea de a asocia Franţa şi Spania la actuala ediţie a Festivalului ţine de raţiuni istorice: începutul secolului al XX-lea înseamnă şi epoca de aur a muzicii franceze, o epocă de efervescenţă cînd Parisul atrăgea compozitori din întreaga lume. In acel context mulţi artişti şi compozitori spanioli efectuau un pelerinaj la Paris pentru a studia muzica.  Acest concept de festival a fost adoptat şi în străinătate de oraşe precum  Bilbao (în Tara Bascilor spaniolă), Tokio, Montréal, Rio de Janeiro, Varşovia…  Iar la sfîrşitul acestui an, în decembrie, este programat un festival similar în China.

Finanţarea acestui festival are şi ea partea sa de originalitate: majoritatea banilor provin de la nivel local şi regional, dar alte instituţii contribuie în diferite moduri: transporturile publice devin gratuite în zilele respective pentru cei care au un bilet de intrare la un concert (care poate costa între 7 şi 25 de euro). Iar trenurile regionale oferă bilete cu preţ redus, doar 10 euro, pentru spectactorii care se deplasează în oraşele din regiune ca să asiste la concerte. Cum festivalul estre extrem de mediatizat iar restaurantele şi hotelurile din oraş profită de afluienţa de public, şi ele sponsorizează festivalul. Iar oraşul Nantes a devenit de fapt una din capitalele muzicale ale lumii datorită acestui festival.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/special-paris/folle-journee-nantes

Citit 7795 ori
Login pentru a posta comentarii
Facebook
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top