•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Măsuri de securitate sporite în Franţa după intervenţia din Mali

Măsuri de securitate sporite în Franţa după intervenţia din Mali

Ameninţată de islamişti după intervenţia militară în Mali, Franţa a decis să-şi întărească planul de apărare contra atacurilor teroriste. Aşa-zisul plan "Vigipirate" a fost astfel ridicat la nivelul "roşu - faza acută", penultima pe scara ce indica pericolul. 

"Combaterea terorismului impune luarea tuturor măsurilor necesare în Franta" a precizat preşedintele François Hollande anunţând debutul ofensivei militare franceze din Mali împotriva combatanţilor islamişti. Planul antiterorist francez "Vigipirate", creat acum 35 de ani, dar intrat în vigoare abia în 1991 cu ocazia primului război din Golful Persic, era deja la nivelul "roşu" din 2005 încoace, imediat după atentatele de la Londra. Odată declanşate ostilităţile din Mali, Parisul a întărit securitatea fără să ridice însă alerta la gradul maxim care este "stacojiu".

 "Vigipirate" are patru grade, nivele sau mai exact culori: galben, portocaliu, rosu si stacojiu, tente diferite ce urmăresc să avertizeze populatia dar si să-i permită acesteia să constientizeze pericolul cu care este confruntată. Astfel, cu cât culoare este mai închisă, cu atât alerta este mai mare si sunt luate măsuri speciale pentru a face fată amenintării teroriste. In interiorul fiecarei  culori există zeci de gradatii, Franţa fiind pusă acum la nivelul "roşu - fază acută".

Deja la nivelul "roşu" normal, planul "Vigipirate" prevede controale aleatorii la urcarea în trenuri, patrule în TGV, trenurile de mare viteză, restricţii sau interdicţii pe porţiuni mari ale spatiului aerian şi constitutirea unor stocuri de apă potabilă. În faţa şcolilor se montează dispozitive ce împiedică parcarea masinilor, locurile in care se strang multi oameni - magazine, cinematografe sau muzee - sunt puse sub supraveghere crescută, retelele de alimentatie cu apă si institutii sensibile precum ministerele, centralele nucleare sau cele electrice sunt de asemenea monitorizate suplimentar.

A întări acest nivel "rosu", a-l pune în "fază acută" nu presupune si alte măsuri dar prevede mobilizarea de personal suplimentar pentru efectuarea controalelor - în cazul de fată ministrul de interne a anuntat prezenta  a 700 de militari în regiunea Parisului. Nivelul "stacojiu" nu a fost declansat decât o dată în Franta, în primăvara trecută, imediat după afacerea Merah, teroristul  islamist care ucisese 3 militari si patru evrei dintre care trei copii într-o scoală. Culoarea stacojie presupune printre altele oprirea traficului aerian - chiar si doar într-o zonă precisă cum a fost în martie 2012 deasupra oraselor Toulouse si Montauban - restrictionarea circulatiei auto prin tuneluri, suspendarea traficului subteran si a activitătilor scolare.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/special-paris/masuri-securitate-sporite-franta-interventia-mali

Citit 4821 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top