•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Exil fiscal - Gérard Depardieu în rolul avarului

Gérard Depardieu / Droits FOR MEN ONLY

In Franţa, dar şi în Belgia, a fost relansată dezbaterea legată de armonizarea fiscală în Europa. Aceasta după ce actorul francez Gérard Depardieu a decis să se exileze fiscal în Belgia pentru a plăti impozite mai mici. Marele actor nu pare să ţină însă seama de enormul val de critici suscitat de decizia sa.

In naivitatea sa, marele public crede întotdeauna că un mare actor, un mare scriitor, un geniu al muzicii sau al artelor în general ar trebui să încarneze în mod obligatoriu şi înalte valori morale sau etice, că ar trebui să fie altruist şi generos... Ori, omul este o fiinţă contradictorie, iar aceeaşi fiinţă nu găzduieşte întotdeauna şi talentul şi conştiinţa morală.

Gérard Depardieu este unul dintre cei mai celebri actori francezi, unul dintre cei mai cunoscuţi în străinătate, un adevărat monument naţional. El este de altfel un actor naţional întrucît a încarnat roluri memorabile, de la Jean Valjean în filmul “Mizerabilii” făcut după romanul cu acelaşi nume de Victor Hugo, pînă la Obelix în celebra serie “Asterix şi Obelix”. Iată însă că omul pe care îl iubeşte şi îl admiră întreaga Franţă, de la copii pînă la generaţia senectuţii, consideră că ţara sa îl taxează prea mult şi că îl privează de o parte substanţială din veniturile sale. Sigur, el nu este primul artist francez care optează pentru exilul fiscal: Alain Délon, Johnny Hallyday, Yanick Noah, Charles Aznavour, Michel Houellebecq, iată doar cîteva nume de celebrităţi franceze care şi-au stabilit domiciliul fiscal în străinătate, în ţări precum Elveţia, Belgia sau Irlanda.

Plecarea în “exil fiscal” al lui Gérard  Depardieu n-ar fi şocat poate atît de mult dacă nu s-ar fi produs într-un moment cînd… în Franţa se vorbeşte tocmai despre creşterea numărului de săraci. Vestea că marele actor naţional se va stabili în satul belgian Néchin, de la graniţa cu Franţa, a căzut exact în momentul cînd guvernul francez a convocat la Paris o Conferinţă Naţională pe tema sărăciei, iar primul ministru Jean-Marc Ayrault anunţă un plan cincinal de luptă împotriva acestui fenomen care afectează aproape 9 milioane de persoane pe teritoriul Hexagonului.

Gestul lui Gérard Depardieu este de altfel criticat cu severitate de toate formaţiunile politice. Stînga franceză îl acuză de lipsă de patriotism şi de recunoştinţă faţa de ţara în care şi-a creat celebritatea, dar şi averea. Pentru că Depardieu nu mai este de mult o încarnare a artistului boem. El a cumpărat sute de hectare de vii şi produce vin, este proprietarul mai multor restaurante la Paris, dispune de un patrimoniu imobiliar important printre care mai multe vile… Intr-un editorial din ziarul Libération, lui Depardieu i se reproşează lipsa de simţ moral. Citez : "Mai mult decît Depardieu, şefii de intreprinderi, cadrele superioare şi responsabilii financiari care fug de impozitele franceze reprezintă un pericol pentru democraţie şi solidaritate". Din rîndurile dreptei este atacată însă şi ideologia stîngii care preconizează impozitarea celor bogaţi cu un procent de 75 la sută, cînd cîştigurile sunt mai mari de un milion de euro pe an. Iată-ne deci în plină dilemă, în context de criză economică. Taxarea bogaţilor riscă să provoace plecarea multor capitaluri, dar în condiţiile în care o întreagă populaţie sărăceşte ar fi normal ca bogaţii să fie mai solidari… Preşedintele Comisiei de Finanţe a Adunării Naţionale, Gilles Carrez consideră în context că Europa trebuie să facă un efort pentru a-şi armoniza fiscalitatea. Pentru că menţinerea unor regimuri de paradis fiscal în unele ţări este şi ea o dovadă de lipsă de solidaritate, între membrii Uniunii Europene.

In orice caz, Gérard Depardieu oferă un spectacol lamentabil în acest rol de "avar" pentru care nimeni nu-l aplaudă. 

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/special-paris/exil-fiscal-gerard-depardieu-rolul-avarului

Citit 4161 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top