Imprimă această pagină

Cine va fi noul sef al grupului cu cea mai mare putere de decizie din zona euro

Jean-Claude Juncker, care s-a aflat la conducerea Eurogrupului incepand cu 2005, a confirmat recent ca va parasi aceasta functie la sfarsitul anului. Desi decizia sa a fost anuntata din timp, inca nu este clar cine ii va urma, singura certitudine fiind ca orice posibil candidat va trebui sa primeasca girul principalelor forte din zona euro, Germania si Franta.

Luxemburghezul a dorit sa se retraga inca din vara, dar a fost convins sa accepte o prelungire a mandatului pana la sfarsitul acestui an, in contextul in care nu s-a putut ajunge la un consens cu privire la cel care ar putea sa-i urmeze la conducerea grupului cu cea mai mare putere de decizie in cadrul celui mai ambitios, dar si mai zdruncinat proiect european.

Juncker este premierul Luxemburgului, dar si ministrul Trezoreriei, situatie care i-a conferit o pozitie aparte in cadrul discutiilor de la nivelul zonei euro. Astfel, acesta a fost capabil sa creeze o conexiune intre cei 17 ministri de finante din regiune si sefii de state si de guverne in mainile carora se afla deciziile finale cu privire la soarta blocului economic. Aflandu-se in ambele tabere, Juncker a fost capabil sa actioneze ca un pod de legatura intre acestea, scrie Reuters.

Eurogrupul este una dintre cele mai puternice forumuri din Uniunea Europeana, fiind responsabil pentru adoptarea sau pregatirea unor decizii importante cu privire la criza datoriilor suverane din ultimii trei ani, inclusiv pentru stabilirea pachetelor financiare destinate salvarii Greciei, Irlandei si Portugaliei.

In plus, pietele financiare acorda atentie comentariilor facute de ministrii de finante inainte de fiecare intalnire, evolutia monedei euro este frecvent influentata de deciziile anuntate de acestia.

Succesorii

Tratatele UE nu prevad conditii specifice pentru functia de presedinte al Eurogrupului, stabilind doar ca acesta trebuie sa fie ales de ministrii de finante din zona euro prin majoritate de voturi, iar mandatul sau va fi de doi ani si jumatate cu posibilitatea reinnoirii.

La inceputul acestui an, cand au aparut primele zvonuri cu privire la retragerea lui Juncker, au fost vehiculate mai multe nume ca posibili succesori: ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, premierul finlandez Jyrki Katainen, care este fost ministru de Finante, si Mario Monti, prim-ministrul Italiei.

Germania a inceput sa faca presiuni inca din vara pentru desemnarea lui Wolfgang Schauble ca viitor presedinte al Eurogrupului. In opinia lui Merkel, Schauble este cel mai bun candidat, desi unele voci sustin ca eforturile ei se explica mai degraba prin ratiuni electorale: germanii ar fi cu siguranta incantati ca un conational sa aiba grija de banii lor la Bruxelles, noteaza Spiegel Online.

Insusi Juncker l-a sustinut pe Schauble, desi din motive diferite. Ministrul german a aratat ca este adeptul unei orientari pro-europene, iar Juncker spera ca in calitate de presedinte al Eurogrupului s-ar putea detasa de abordarea rigida sustinuta de Merkel.

Totusi, sansele ca Schauble sa fie ales sunt reduse, din cel putin doua motive. Este vorba in primul rand de loialitatea declarata, de relatia de subordonare fata de Merkel. De altfel, el nu a fost de acord cu reducerea dobanzilor pentru imprumutul acordat Greciei decat dupa interventia cancelarului.

Apoi, in contextul in care toamna viitoare vor avea loc alegeri generale in Germania, liderii din zona euro nu sunt dispusi sa numeasca un ministru german ca la finalul anului 2013 ar putea sa nu se regaseasca printre membrii cabinetului de la Berlin.

In plus, noul presedinte francez se opune numirii acestuia din cauza politicilor sale bugetare stricte.

"Nu trebuie sa sprijin pe nimeni. Le-am cerut colegilor sa-mi gaseasca un succesor", a spus Juncker recent, fiind intrebat daca il mai considera pe Schaeuble un candidat bun, potrivit EU Observer.

Initial, Germania si Franta au conceput un sistem in care Schauble si ministrul francez de Finante sa imparta sefia Eurogrupului. Ministrul german i-ar fi urmat lui Juncker, pentru a-i face loc ulterior lui Moscovici. Acum situatia s-ar putea inversa: Franta va fi prima, iar in 2015 va ceda pozitia Berlinului, oricine ar fi atunci ministru de Finante.

O astfel de intelegere nu a fost confirmata de niciuna dintre cele doua parti.

Intre timp, ziarele austriece sugereaza ca o posibila solutie de compromis ar putea fi cancelarul Austriei, Werner Faymann, un social-democrat care ar putea reduce temerile Frantei cu privire la preluarea conducerii de un adept al austeritatii extreme.

Ce il face pe Juncker "de neinlocuit"

In multe privinte, Juncker va fi "de neinlocuit", a declarat insusi Moscovici. Vorbitor fluent atat de franceza, cat si de germana, Juncker a desfasurat o veritabila actiune de mediere intre cei doi puternici vecini ai sai.

Indiferent cine va fi succesorul sau, Juncker va continua sa joace un rol important in zona euro, ca reprezentant al Luxemburgului.

Longevitate politica a lui Jean-Claude Juncker este impresionanta: a exercitat functia de prim-ministru timp de 18 ani si pe cea de ministru de Finante timp de 20 de ani. De asemenea, el este unul dintre semnatarii Tratatului de la Maastricht, din 1992.

Decizia de a se retrage dintr-o pozitie cheie, in contextual aprecierii generale de care se bucura, s-ar putea explica prin intentia de a aplica morala personajului shakespearian Iulius Cezar: retrage-te cat esti inca in fata, considera jurnalistii de la The Wall Street Journal

Pe de alta parte, nu este exclus nici ca Juncker, in varsta de 57 de ani, sa urmareasca scopuri mai ambitioase. In trecut, el si-a afirmat interesul pentru functia de presedinte al Consiliului European, iar in iulie a declarat pentru Der Spiegel ca sustine ideea unui presedinte european ales prin vot direct.

Citeste si alte articole pe:  http://www.ziare.com/economie/zona-euro/cine-va-fi-noul-sef-al-grupului-cu-cea-mai-mare-putere-de-decizie-din-zona-euro-1205345

Citit 3079 ori
Login pentru a posta comentarii