•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Gândesc cu adevărat oamenii politici?

Sociologul Philippe Corcuff

"Este stânga într-o situaţie de moarte cerebrală?", se intitulează un manifest apărut recent în Franţa. Autorul lui, un sociolog militant de stânga, se întreabă dacă nu cumva în Franţa asistăm la o abrutizare intelectuală.

Sociologul Philippe Corcuff, care militează de 35 de ani în rândurile diverselor formaţiuni de stânga, publică acest manifest-pamflet cu titlu provocator, în speranţa că el i-ar putea scutura pe intelectuali dintr-o anumită somnolenţă. În paranteză fie spus, acest manifest se înscrie într-o lungă tradiţie de astfel de publicaţii, cele mai recente şi care au avut un răsunet important fiind broşura "Indignaţi-vă", scrisă de Stephen Hessel, precum şi un "manifest al economiştilor disperaţi".

Philippe Corcuff pune în lumină mai multe situaţii paradoxale în ce priveşte stânga franceză. Ea a câştigat alegerile prezidenţiale, precum şi cele legislative într-un moment când s-ar afla de fapt "într-o stare de descompunere intelectuală". Franţa are un preşedinte de stânga într-o ţară dominată de ideile dreptei, mai scrie autorul manifestului, iar în prezent, Partidul Socialist nu are nici o viziune de ansamblu în privinţa societăţii şi a viitorului.

Philippe Corcuff recurge la un ton extrem de ofensiv şi critic în acest scurt text. A fost o vreme, spune el, când stânga cucerea electoratul întâi prin ideile sale şi doar apoi prin intermediul urnelor. Această hegemonie culturală şi intelectuală a stângii pare însă a fi de domeniul trecutului. Astăzi, stânga confundă ideile cu sloganurile de tip marketing. A gândi înseamnă a interpela prejudecăţile, a critica locurile comune, a te distanţa de evidenţe şi de ceea ce este imediat (de "imediatitate"), a reformula concepte, a pune în relaţie diverse dimensiuni… Or, astăzi, conchide sociologul francez, stânga nu-şi mai asumă această muncă de reflecţie. El mai deplânge "profesionalizarea politică" în Franţa, faptul că din acelaşi institut care pregăteşte elitele ies atât liderii de stânga, cât şi cei de dreapta, care ar fi de fapt nişte tehnocraţi. Ocupând posturile de conducere, tehnocraţii gândesc societatea şi problemele fragmetar, altfel spus felie cu felie. Citez dintr-un interviu acordat de Philippe Corcuff: "ei segmentează problemele, fără a stabili raporturi între probleme, sunt examinate mici porţiuni din ţevăraia maşinii sociale, care este însă ignorată în globalitatea sa".

Philippe Corcuff mai denunţă "prezenteismul", altfel spus faptul că oamenii politici sunt obsedaţi doar de prezent. Societăţile tradiţionale aveau ca referinţă trecutul, societăţile moderne şi-au luat ca referinţă progresul şi viitorul, dar astăzi lumea trăieşte cu gândul într-un fel de prezent perpetuu, "fără să se sprijine pe trecut şi fără se intereseze de ceea ce va aduce viitorul". Situaţia este gravă, subliniază eseistul francez, pentru că politica a devenit "o marionetă a imediatităţii". El dă ca exemplu un recent raport redactat la cererea Guvernului socialist pe tema ameliorării competitivităţii. Raportul propune o serie de măsuri, dar sociologul nostru se întreabă: unde este viziunea de ansamblu a fenomenului economic? Când toată lumea se doreşte competitivă şi "agresivă" pe piaţa mondială, ce se întâmplă cu ţările, cu regiunile, cu populaţiile care pierd această bătălie, cu întreprinderile care sunt eliminate din competiţie şi care pierd secţiuni din piaţa mondială?

Lui Philippe Corcuff i se mai pare grav că stânga face acum o politică de dreapta, că social-democraţia a devenit un fel de social-liberalism şi că socialismul francez încarnat de François Hollande acceptă mondializarea neoliberală şi declinul statului social.

Manifestul lui Philippe Corcuff, dincolo de angajamentul său politic într-o direcţie evidentă, are o semnificaţie care depăşeşte culorile poltice. Pentru că acest texte ne sugerează o altă întrebare, mai generală: şi anume dacă oamenii politici de astăzi mai gândesc, dacă mai reflectează în sensul nobil, vechi, al cuvântului. Sigur că ei se gândesc cum să rămână la putere, sigur că ei se gândesc cum să profite de pe urma poziţiei lor… Există însă o veche accepţie a verbului "a gândi", lăsată nouă moştenire încă de grecii antici. Accepţia nobilă a termenului "a gândi" ţine de identificarea acelor idei care ar putea aduce demnitate, bunăstare, justiţie pentru toţi. Când un om politic "gândeşte", în acest sens ar trebui să-şi frământe mintea… Dacă ţinem cont de acest sens al verbului "a gândi", devine legitimă întrebarea "oare astăzi oamenii politici mai gândesc?".

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/cultura/gandesc-adevarat-oamenii-politici

Citit 4736 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top