•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Medici francezi, în grevă pe termen nelimitat

Medici francezi, în grevă pe termen nelimitat

Medicii liberali francezi, în particular chirurgii şi interniştii din spitale au declanşat o grevă pe termen nelimitat în Franţa, urmând să iasă miercuri în stradă, ca să manifesteze. Ei se opun acordului care a fost semnat recent de principalele sindicate de medici din Franţa cu asigurările de sănătate şi cu Guvernul socialist, privind tarifele maxime ale onorariilor pe care le pot pretinde de la pacienţi.

Pentru responsabilii de la Paris, "acordul este bun şi pentru pacienţi şi pentru medici". Nu de aceeaşi părere sunt însă şi doctorii, asta în ciuda unui statut socio-profesional pe care mulţi îl invidiază.

Chirurgii francezi, urmaţi de radiologi, oftalmologi ş.a.m.d. se consideră "stigmatizaţi" de Guvernul socialist. Medicii internişti se tem de partea lor că viitoarea lege privind "reţelele de îngrijiri medicale" le va restrânge libertatea de instalare a cabinetului lor. Lucru negat vehement de Marisol Touraine, ministrul Sănătăţii, care a încercat să-i liniştească pe protestatari, afirmând că echipa sa "nu are nici o intenţie de a repune în cauză libertatea de instalare a medicilor". Totodată, însă, responsabila socialistă e de părere că Guvernul nu poate sta cu braţele încrucişate.

În privinţa mişcării de protest a medicilor liberali şi mai ales a chirurgilor, ea este extrem de penalizantă pentru pacienţi, mai multe operaţii fiind amânate în aceste zile. Doar urgenţele au fost şi vor fi asigurate de doctori pe perioada grevei.

Declanşată la iniţiativa unui sindicat majoritar în sălile de operaţii, dar minoritar în rândul medicilor, mişcarea de protest are revendicări multiple, dar una a stat la baza conflictului şi anume acordul semnat pe 25 octombrie de Guvern cu asigurările de sănătate şi cu principalele sindicate de doctori din Franţa. Documentul se referă la tarifele maxime pe care le poate practica un medic, pentru ca pacienţii să fie rambursaţi de asigurările de sănătate. Trebuie ştiut că 75% dintre cei 270 de mii de medici din Franţa nu au dreptul să depăşească anumite tarife impuse de securitatea socială. Un sfert dintre doctorii francezi are însă voie s-o facă, să depăşească deci tarifele securităţii sociale, iar acordul se referă la acest grup de medici cărora li se va impune totuşi un barem maxim de depăşire a preţului "normal", pentru ca pacienţii să obţină cel puţin o parte din banii plătiţi.

Medicii protestatari, o minoritate, deci, pe ansamblul profesiei, se consideră însă lezaţi, prost plătiţi şi ar dori ca aceste baremuri să fie mai mari. Cereri adesea greu de înţeles, mai ales dacă nu uităm că medicina este în Franţa una dintre meseriile în care se câştigă cel mai bine. Cel mai "prost" plătit doctor în sectorul liberal este cel care face înlocuiri în dreapta şi în stânga. Pe lună, el nu ia "decât" 3.600 de euro. La extrema cealaltă se află anesteziştii, cu un venit lunar mediu de 16 mii de euro. Pe locurile următoare în acest clasament, de sus în jos, urmează radiologii şi chirurgii cu 12.400 de euro pe lună, respectiv 11.400.

Cu toate că sunt acuzaţi că-i pun pe pacienţi să plătească prea mult, doctorii grevişti afirmă că veniturile colegilor lor din Germania şi Marea Britanie sunt mai mari. În plus, spun ei, nu aşa se va rezolva problema absenţei medicilor în anumite zone rurale ale Franţei. Totodată, trebuie ştiut că dacă în 1980, 75% dintre absolvenţii de la Medicină îşi deschideau propriul cabinet, azi doar sub zece procente mai procedează aşa. Semn că problema e una de fond şi mai veche, chiar dacă UMP, partidul conservator din Opoziţie, încearcă să dea vina pe actuala guvernare şi s-a declarat "solidar" cu medicii protestatari, estimând că Guvernul socialist i-a luat drept "ţapi ispăşitori".

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/social/medici-francezi-greva-termen-nelimitat

Citit 4775 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top