Imprimă această pagină

Cum imi fac Titre de Sejour?

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

RECTIFICARE ARTICOL 2014: Incepand cu 1 Ianuarie 2014 romanii nu mai au nevoie obligatorie de Titre de Sejour pentru a lucra in Franta, o pot solicita optional ca act justificativ de domiciliu in Franta.

Ce este un Titre de Sejour?

Se mai numeste "Carte de Séjour", tradus in Romana - Permis de Sedere. Practic este un act prin care statul Francez iti recunoaste sederea pe tot teritoriul.

De ce am nevoie de un titre de sejour?

Daca un cetatean din afara Uniunii Europene sau cum este cazul Romaniei si Bulgariei, doreste sa stea mai mult de 3 luni pe teritoriul Frantei, este obligat sa isi faca acest Titre de Sejour. Prin acest act, ai dreptul sa Studiezi, sa muncesti sau sa te alaturi familiei din Franta.

Ce tipuri de Permise de sedere exista?

Permisele de sedere sunt de mai multe tipuri si se acorda in functie de nevoile solicitantului.
- Angajat pe perioada determinata (CDD) - pe permis fiind stipulat "durata determinata"
- Angajare pe durata nedeterminata (CDI) - pe permis fiind stipulat "salariat"
- Stundent - pe permis fiind stipulat "stundent"
- Familie - pe permis fiind stipulat "fara drept de munca"
 

Ce acte am nevoie pentru un Titre de Sejour?

- Un Acte de Identitate Valabil - Pasaport (Copie+Original)
- Dovada unui loc de munca (Contract de Munca)
- Dovada inscrierii la in cadrul unei Universitati - In cazul studentilor (Contractul de studii) Copie
- Dovada unui domiciliu stabili in Franta (Contract de Inchiriere, Carte de Resident sau alte forme pe care le detineti) Copie
- Cerficatul de casatorie (copie)
- Asigurare medicala + copie dupa Securite Sociale
- Dovada detinerii de fonduri financiare necesare pentru sederea in Franta (se pot depune si ultimele 3 buletine de salarii ale unui membru de familie care lucreaza in Franta)
- 3 Poze tip pasapor (lizibile, capul drept, gura inchisa) 
* Toate actele trebuiesc traduse in franceza, unde este cazul
* Vi se pot cere acte suplimentare, in functie de fiecare caz in parte

Unde depun actele pentru a obtine un Titre de Sejour?

Actele pentru un Titre de Sejour se depun la Prefectura de care apartineti. In cazul studentilor, dosarul poate fi depus la inceputul anului universitar, la biroul de emigrari, care deobicei se afla in campusurile studentesti.

Cum arata un Titre de Sejour?

SampleCDS

Cum prelungesc un Titre de Sejour?

Daca nu mai doriti sa stati la coada, pe la prefecturi, pentru a prelungi sederea pe teritoriul frantei atunci, trebuie sa stiti ca puteti sa va prelungiti permisul de sedere si online. Mai jos aveti link-ul. Valabil doar pentru Paris

- Renouvellement du titre de séjour (prelungeste un titre de sejour)

Cum modific statutul de Titre de Sejour?

Modificarea de statut se refera la modificarea permisului de sedere din statutul de student in angajat sau alte moduri existente. Mai jos aveti modalitatea online prin care se poate modifica. Valabil doar pentru Paris

Modification du titre de séjour (modifica statutul permisului de sedere)

Cum schimb adresa de pe Titre de Sejour?

Puteti sa va schimbati adresa oricand, dar trebuie sa stiti ca sunteti obligati ca in termen de 30 de zile sa va preschimbati permisul de sedere. De aceea mai jos aveti adresa Online unde va puteti schimba adresa. Valabil momentan doar pentru Paris.

Changement d’adresse (de province à Paris)

Cum imi fac o programare la Prefectura pentru modificari?

Daca aveti o problema si nu poate fi rezolvata online, atunci trebuie sa stiti ca nu trebuie sa mergeti si sa stati la coada, puteti sa va faceti o programare in prealabil la un numar de telefon, pus la dispozitie de catre autoritati. Tot la acest numar de telefon, puteti primi informatii suplimentare bazate direct pe dosarul dumneavoastra. Valabil doar pentru Paris

Numarul de Telefon: 01 53 21 25 50 (Call Center cu 16 linii active)-

Lista tuturor prefecturilor din Franta o gasiti AICI

Citit 35824 ori Ultima modificare Sâmbătă, 22 Martie 2014 03:15

Articole înrudite

18 comentarii