•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

 • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

 • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

 •  

 •  

 •  

Care sunt noile meserii la care au acces românii în Franţa?

Scris de  Stiri Franta
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Aşa cum anunţaseră pe 22 august, guvernanţii de la Paris au decis să extindă accesul românilor şi bulgarilor la piaţa muncii. Cetăţenii din aceste ultime două state intrate în UE erau supuşi unor restricţii tranzitorii, nu aveau acces decât la 150 de meserii. Cifra aproape se dublează de acum încolo.

Aşa cum anunţaseră pe 22 august, guvernanţii de la Paris au decis să extindă accesul românilor şi bulgarilor la piaţa muncii. Cetăţenii din aceste ultime două state intrate în UE erau supuşi unor restricţii tranzitorii, nu aveau acces decât la 150 de meserii. Cifra aproape se dublează de acum încolo.

Românii şi bulgarii vor avea acces de acum încolo la 291 de meserii, tot atâtea sectoare de activitate în care patronii au dificultăţi să găsească mână de lucru. Noile meserii reprezintă peste 70% din ofertele de lucru depuse la Agenţia Naţională pentru Locuri de Muncă, se poate citi în comunicatul în acest sens publicat joi de ministerele de Interne şi cel al Muncii din Franţa.

Guvernul de la Paris spune că urmăreşte două obiective prin această îndulcire a condiţiilor de lucru ale românilor şi bulgarilor veniţi în Franţa. Mai întâi, "să anticipeze treptat intrarea României şi Bulgariei în dreptul comun aplicabil tuturor cetăţenilor Uniunii Europene, lucru care se va întâmpla cel mai târziu pe 31 decembrie 2013".

În al doilea rând, prin această deschidere mai mare a pieţei muncii din Franţa, Parisul doreşte "să faciliteze integrarea românilor şi bulgarilor, or una din cheile principale ale acestei integrări este accesul la piaţa muncii".

Românii şi bulgarii vor avea deci voie de acum încolo să lucreze în mai multe sectoare de activitate, dar ei vor fi obligaţi mai departe să obţină în prealabil o autorizaţie de muncă de la Prefectură, condiţie ce încetineşte adesea procesul, motiv pentru care este dealtfel şi denunţată de toate asociaţiile care se preocupă de drepturile străinilor.

Printre noile meserii figurează coafura, întreţinerea spaţiilor verzi, crescătoria de vite, iepuri şi porci, fabricatul de brânzeturi-o sfidare mare pentru orice străin care vine în Franţa-reparatorii de caroserii sau managementul personalului din bucătării. Lista completă, disponibilă pe site-ul Ministerului francez al Muncii acoperă practic toate sectoarele de activitate, de la construcţii, la agricultură, trecând prin pescuit, industrie sau comerţ. Există şi unele meserii din domeniile informaticii, băncilor sau finanţelor, precum analiza creditelor şi riscurilor bancare.

LISTA CELOR 291 DE MESERII ACCEPTATE IN FRANTA O GASITI AICI

 

Citeste si alte articole:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/social/care-sunt-noile-meserii-care-au-acces-romanii-franta

Citit 28594 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Martie 2013 18:49

7 comentarii

 • Link la comentariu Marius Pruna Vineri, 12 Iulie 2013 19:00 postat de Marius Pruna

  Buna,

  Sunt inginer in constructii cu vechime de 17 ani si sunt interesat de un contract sau colaborare pe amenajari interioare si structuri. Pot sa vin cu oameni din tara foarte buni meseriasi. Multumesc anticipat de sprijin,
  Marius

 • Link la comentariu Treab89 Duminică, 19 Mai 2013 14:45 postat de Treab89

  Pentru as-i face singur o idee de ce salarii consultati site-ul lui Pôles emploi :link www2.pole-emploi.fr/espacecandidat/nicola/InitialiserCriteres.do cautati pe departamente si alegeti tipul contractului dorit (CDD, CDI...)
  Va pup, mult succès.

 • Link la comentariu GREJDAN DOINA Vineri, 05 Aprilie 2013 19:32 postat de GREJDAN DOINA

  Buna ziua!
  Ma numesc Grejdan Doina, am 37 de ani(neimpliniti), lucrez in invatamant de 18 ani(invatator),am familie si am observat in lista de meserii-posibil practicabile in Franta, si cele in domeniul educatiei,unde-dupa umila-mi parere, consider ca ma descurc cel mai bine.Cunosc limba franceza la un nivel satisfacator(conversational).
  Intrebarea mea este .
  Va multumesc pentru un eventual raspuns si va doresc TOATE CELE BUNE!

 • Link la comentariu Marianidis Fanel Joi, 17 Ianuarie 2013 11:23 postat de Marianidis Fanel

  dar acele taxe de 800 ,respectiv 1600 de euro pe care un patron francez trebuia sa le plateasca daca angaja un roman ,s-au scos?
  Iar daca un roman ar dori sa-si scoata o autorizatie ca sa fie vanzator ambulant,are dreptul?
  Va rog sa ma lamuriti si pe mine

 • Link la comentariu Tjobs Marți, 13 Noiembrie 2012 11:54 postat de Tjobs

  Loc de muncă: Tamplar naval
  Anunţ oferit de: Tjobs
  Poziţii: 2
  Ţara: Franta
  Tip post: Full time
  Beneficii: Cazare,transport platit
  Salariu: 1400 - 1500 euro
  Data expirării: 09/12/2012
  Se acceptă CV în limba: română şi engleză
  Descriere job
  Pentru unul dintre clientii nostri din Franta, cautam tamplari navali cu experient in lucrul cu lemn masiv.

  Se lucreaza in atelier la pregatirea panourilor si a elementelor de punte din teck ce urmeaza sa fie montate pe vapor.

  Se utilizeaza unelte ca: fierastrau electric, gater pentru debitat elemente de panou, fierastrau vertical pentru pregatirea panourilor, masina de facut santuri pe laterlalele panourilor, rindea si masina de slefuit electrice.
  Cerinţe job
  Experienta internationala sau nationala dar la un inalt nivel de performanta in domeniul prelucrarii instalarii si reglarii elementelor de lemn.

  Experienţă pregatirea panourilor din lemn masiv.

  Cunostinte de limba Franceza la un nivel cel putin conversational sunt necesare.

  Referinta de la un loc de munca anterior este obligatorie.
  Alte informaţii
  Cazare asigurata!

  Transportul din Romania - Franta si retur – asigurat!

  NU SE PERCEPE COMISION

 • Link la comentariu zafiu Marți, 30 Octombrie 2012 22:26 postat de zafiu

  ...si cum ar fi cel mai rapid mod de a intra in colaborare pentru un post de munca cum ar fi Reparation carrossiere ?

 • Link la comentariu marin cristina Luni, 22 Octombrie 2012 09:48 postat de marin cristina

  interesant articol,

Lasă un comentariu

Facebook
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top