•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

 • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

 • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

 •  

 •  

 •  

Sistemul Medical Francez!

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Sistemul medical din Franta este considerat a fi unul dintre cele mai bune si nu foarte scumpe din lume. Aceasta deoarece se axeaza in principal pe preventie, costurile vizitei la medicul generalist fiind rezonabile si prin urmare accesibile tuturor categoriilor sociale.

In general, medicii si spitalele nu pastreaza pe termen lung fisele si istoricul medical al pacientilor, de acceea este indicat sa va pastrati toate documentele medicale pentru referinte ulterioare.

 

Medicii au conventii incheiate cu sistemul national de asigurari de sanatate si aplica deci tarifele impuse de acesta. Exista insa si doctori ce nu au aderat la aceasta conventie si pot fixa tarife mai ridicate. Pentru aceasta este bine sa aflati inainte daca medicul la care vreti sa mergeti la consultatie a aderat sau nu la conventie.

Fiecare persoana trebuie sa-si aleaga un medic de familie(« Medecin traitant ») si sa fie afiliat acestuia. Sistemul, din acest punct de vedere, este asemanator celui din Romania. Medicul de familie este primul care trebuie consultat in cazul unei probleme de sanatate, iar acesta va va indruma la specialisti daca este cazul.

In cazul in care vizita la specialist se face direct, fara recomandarea generalistului, costurile consultatiei pot fi mai ridicate.

Atentie : Exceptie de la aceasta regula fac doctorul ginecolog, dentistul si oftalmologul.

Specialistii la randul lor vor raporta direct medicului de familie concluziile lor, urmand ca pacientul sa-si consulte medicul de familie pentru tratamentul ulterior. Pacientul are libertatea de a-si schimba medicul de familie oricand doreste.

SISTEMUL NATIONAL FRANCEZ AL ASIGURARILOR DE SANATATE (SECURITE SOCIALE)

Conform sistemului medical francez, fiecare persoana poate consulta orice medic doreste: medic generalist ( médecin généraliste), specialist ( spécialiste), dentist (dentiste ), etc. Adesea pentru femei medicul principal este ginecologul (gynécologue), astfel fiind incurajate vizitele anuale sau trimestriale.

Medicii sunt impartiti in doua categorii: cei care lucreaza pe baza unei conventii (conventionné) stabilindu-si astfel tarifele conform sistemului national francez de sanatate si cei care isi stabilesc singuri tarifele ( non-conventionné).

Cei care locuiesc in Franta si sunt posesorii unei carti de sejur (permis de séjour) pot beneficia de asigurarea nationala de sanatate. Prin urmare se poate face o cerere pentru a primi Carte Vitale(actul care dovedeste ca esti asigurat), care va fi folosita pentru a plati tarifele medicilor de familie sau specialistilor care lucreaza pe baza unei conventii. Folosirea acestei Carte Vitale nu implica rambursarea totala a tarifelor de catre sistemul national al asigurarilor de sanatate.

Pentru rambursarea totala a tarifelor platite, fiecare trebuie sa-si incheie o asigurare suplimentara numita Mutuelle, sau asigurare complementara de sanatate. Aceasta se face de obicei de catre societatile de asigurari private. In urma controlului la un medic este prezentata Carte Vitale si consultatia este platita pe loc medicului. Carte Vital este accesata de medic ce va trimite informatiile legate de consultatie la Securité Sociale. Aceasta va rambursa o parte din consultatie asiguratului si va trimite informatia societatii de asigurare complementare ce va restitui asiguratului restul sumei.

Costurile medicamentelor prescrise sunt de asemenea partial rambursate sau in totalitate, in functie de asigurarea complementara de sanatate aleasa.

Costul relativ ale unei consultatii la un medic generalist ce a aderat la conventie este de 22 euro.-

Sursa: romaniintoulouse.wordpress.com

Citit 27316 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Martie 2013 18:28

13 comentarii

 • Link la comentariu Sorin Joi, 21 Decembrie 2017 10:54 postat de Sorin

  Este valabila cartea vitala în România?

 • Link la comentariu neagu vasile Miercuri, 06 August 2014 14:42 postat de neagu vasile

  eu am nevoie de un nr;de asigurare de sanatate pt,angajare si nu pot sal am,nici din ro nici din fr,

 • Link la comentariu M.C.Laur Vineri, 16 August 2013 12:50 postat de M.C.Laur

  Cunosc 3 prieteni care au carte vitale si n au titre de sejour . Asta incerc si eo sa fac acuma !

 • Link la comentariu Ligia Joi, 25 Aprilie 2013 07:40 postat de Ligia

  Buna ziua,

  Caut un medic de familie roman in Paris. Ma poate ajuta cineva cu recomandari? Va multumesc!
  Ligia

 • Link la comentariu Timealavinia Sâmbătă, 24 Noiembrie 2012 20:08 postat de Timealavinia

  Poți sa ai carte vitale si fără Titru de sejour:)...eu așa am :)

 • Link la comentariu Paul Busuioc Sâmbătă, 24 Noiembrie 2012 12:27 postat de Paul Busuioc

  Dr. Chirurg-Dentist Bogdana Udristeanu
  Estetica / Parodontologie / Implantologie
  6 rue Feydeau, 75002 Paris
  Tel(fr): 0144760827
  (la tel trebuie precizat ca programarea e pt Dr. Udristeanu)

 • Link la comentariu nico Vineri, 23 Noiembrie 2012 09:05 postat de nico

  Cabinet stomatologic Dr. Melnic Sergiu

  89 Avenue De Villiers, 17e Arrondissement, Paris
  01 46 22 10 88 (franceza)
  0670230159 (romana)

 • Link la comentariu Victor Pantazi Vineri, 26 Octombrie 2012 16:43 postat de Victor Pantazi

  Am cancer..daca fac cardul de sanatate european, tratamentul medical in franta ma va costa?

 • Link la comentariu cristina Joi, 06 Septembrie 2012 10:20 postat de cristina

  stela,cum ai facut sa ai statut de student?ma poti ajuta te rog?vreau asta pentru fratele meu.el vrea sa isi continuie studiile in franta,master,si nu stiu cum sa fac. mersi mult
  id-ul meu crisbdx83@yahoo.com

 • Link la comentariu crina Marți, 14 August 2012 12:40 postat de crina

  pentru Stela

  nu poti sa ai carte vitale, daca nu ai titru de sejour, pentru ca nu lucrezi cu contract! daca esti studenta, e mai usor si repede... poti sa ai si carte de sejour,cu mentiunea Student, dar si carte vitale, tot de student! Eu una asa am facut, pentru ca altfel nu ajungeam sa fac nici un act. Intr-un final am reusit sa imi gasesc un job la timp partial, apoi am facut cu aceeasi firma contract de 8 ore, si mi-am schimbat statutul in Salariat!
  Si ca sa gasesti un angajator, care sa iti faca actele, din prima, cam greu....si daca te duci la Pole Emploi, iti vor ceva titru de sejour, altfel nici nu discuta cu tine!

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top