Imprimă această pagină

Ce taxe si impozite platesc ca Roman in Franta?

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

IMPOZITUL PE VENIT(Impot sur le revenue)

Autoritatile franceze percep impozit de la oricine are orice tip de venit in Franta, indiferent daca ai in mod oficial rezidenta in Franta si/sau ai obtinut un "titre de sejour".

Impozitul se plateste de obicei pentru anul anterior, iar toti cei ce se gandesc sa stea in Franta mai mult de un an ar trebui sa ia in considerare declararea veniturilor.

 

De obicei declaratiile fiscale "declarations fiscales"  sau fisele de impozite trebuiesc completate pana la sfarsitul lunii mai. Acestea se pot completa fie pe internet, fie se pot obtine formularele tiparite de la trezorerie sau centrul de impozite.

In functie de ceea ce ati declarat in luna mai, incepand cu luna august veti primi prin posta un aviz de impozitare cu suma ce trebuie platita sau din contra, daca nu aveti nimic de platit(castigurile au fost prea mici), veti primi un aviz de neimpozitare.

Impozitele au in general ca data limita de plata 15 septembrie. Aceasta poate insa varia in functie de momentul primirii avizului de impozitare si de felul in care se face plata ( daca platiti pe internet termenul este prelungit cu cateva zile).

Pentru cei ce abia au ajuns in Franta este util sa obtina un aviz de neimpozitare pentru anul anterior, deoarece acesta va poate oferi deduceri si beneficii sau va poate fi solicitat in cursul anului curent. Acesta se obtine completand oricand declaratia de impozit si trimitand-o la centrul de impozite la care sunteti afliliat.

Cum si unde facem prima declaratie de impozit!

Daca tocmai ati ajuns in Franta si nu ati declarat niciodata impozitele aici trebuie ca inainte de sfarsitul lunii mai sa obtineti formularul de declarare al veniturilor si sa il completati cu datele personale. Aceasta poate fie descarcat de pe pagina de internet al guvernului http://impots.gouv.fr/, fie obtinut de la unul dintre centrele de impozite din zona in care sunteti.

Daca declarati impozitele pentru prima data nu o veti putea face direct pe internet deoarece nu aveti un numar fiscal cu care sa va identificati. Acesta il veti primi odata cu primul aviz de impozitare.

Odata completat, trebuie sa sunati la Trezorerie pentru a vedea de care centru de impozite apartineti. In general exista mai multe centre de impozitare in functie de zona unde locuiti. Aceasta este important pentru a trimite declaratia la adresa potrivita.

Mensualisation des impots – Esalonarea lunara a platii impozitelor

Plata impozitului poate fi esalonata lunar prin completarea unei declaratii de mensualizare.
ATENTIE: aceasta inseamna ca incepand cu ianuarie a anului viitor veti plati in AVANS impozitul pe care trebuie sa il platiti in septembrie al anului viitor. Estimarea se bazeza pe ultima suma platita.

Cum obtinem avizul de neimpozare!

Acesta poate fi obtinut in orice moment al anului prin completarea si trimiterea declaratiei la centrul de impozite. In mod normal nu ar trebui sa dureze mai mult de o luna primirea acestuia.

IMPOZITE LOCALE

Taxa pe locuinta( Taxe d’habitation)

Aceasta este inclusa in formularul pentru declararea veniturilor si este valabila atat pentru proprietare cat si pentru locatari(chiriasi).  Este o taxa anuala calculata in functie de unde ati locuit la 1 ianuarie al anului in curs si corespunde in general unei luni de chirie. In general depinde de zona in care locuiti.
Aceasta taxa nu se aplica pentru studenti daca locuiesc intr-o rezidenta universitara(camin studentesc) sau ocupantilor cu titru gratuit.

Taxa audio-vizuala(Redevance audio-television)

Aceasta este inclusa deasemenea in formularul pentru declararea veniturilor si este valabila pentru oricine detine un televizor. Valoarea acesteia este fixata anual la 120 de euro.
ATENTIE cand completati aceasta sectiune pentru a bifa corespunzator casuta in care specificati faptul ca NU detineti un televizor.

Taxa funciara(Taxe fonciere)

Este valabila doar pentru cei care sunt proprietari ai apartamentelor in care locuiesc si trebuie platita in general pana pe 15 octombrie. Aceasta este platita separat fata de taxa de locuinta.

-

Sursa: romaniintoulouse.wordpress.com

Citit 14757 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Martie 2013 18:21

Articole înrudite

4 comentarii