Eroare
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 8815
Imprimă această pagină

Ce trebuie sa stii despre Contractul de Munca CDD

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Cazuri care permit incheierea unui CDD

Cazuri permise: Un CDD nu poate avea ca obiect sau ca efect continuarea durabila a unui post legat de activitatea normala si permanenta a unei societati. Nu puteti incheia un CDD decat pentru executia unei sarcini precise si numai in cazurile urmatoare:

- Inlocuirea unui salariat absent (concediu platit..) sau in cazul suspendarii contractului de munca (concediu de maternitate, concediu medical..), sau a unui salariat cu jumatate de norma; 

- Cresterea temporara a activitatii intreprinderii (comanda exceptionala pentru export..);

- Desfasurarea unei activitati cu caracter sezonier (variatia activitatii obisnuite, ciclice, previzibile, de exemplu vara in zonele turistice);

Posturi pentru care, in anumite sectoare de activitate (hoteluri si restaurante), se obisnuieste sa nu se recurga la CDI, avand in vedere natura activitatii si caracterul temporar al activitatii. Aceste contracte sunt numite si “contracte cutumiare”.

Cazuri interzise

Codul muncii francez interzice incheierea unui CDD pentru inlocuirea salariatului care participa la greva sau pentru realizarea unor lucrari periculoase (de exemplu, expunerea la substante chimice periculoase).

De asemenea, daca societatea a facut concedieri din motive economice in ultimile 6 luni, atunci ea nu poate angaja un salariat in CDD, pe posturile care au fost altfel desfiintate, in cazul unei cresteri temporare de activitate. Exceptie fac CDD-urile de pana la 3 luni si fara clauza de reinnorire, ca si situatia unei comenzi exceptionale la export.

Incheierea contractului

Clauze obligatorii

CDD-ul trebuie sa aiba forma scrisa si sa cuprinda urmatoarele mentiuni:

- Motivul contractului ( inlocuirea unui salariat, contract sezonier…);

- Numele si calificarea profesionala a persoanei inlocuite

- Data incetarii contractului sau durata minima.

Data si durata

In principiu , CDD-ul are o data precisa stabilita inca de la semnarea contractului (contract de la data de… pana la data de…). Prin exceptie, unele contracte nu prevad o asemenea data, dar prevad o durata minima.

Trebuie precizat ca CDD-urile care prevad o data precisa pot fi reinnoite o singura data in limita duratei maxime aplicabile. 

Incetarea contractului

Ajungerea la termen

Odata ajuns la termen, contractul inceteaza automat, in principiu, fara respectarea unei perioade de preaviz. Daca contractul de prelungeste dupa aceasta data, acesta se transforma in CDI!

La finalul Contractului, salariatul are dreptul la o indemnizatie de 10% din salariul total brut sau daca conventia colectiva aplicabila societatii este mai favorabila, din cuantumul prevazut de aceasta.

Totusi aceasta indemnizatie nu se plateste in cazul:

- Contractelor sezoniere sau a celor cutumiare

- Atunci cand salariatul refuza incheierea unui CDI pentru acelasi post sau pentru un post similar cu un salariu asemanator

- Atunci cand CDD-ul se transforma in CDI prin continuarea contractului dupa ajungerea la termen.

Incetarea anticipata

Incetarea aticipata intervine inainte de data prevazuta in contract sau a realizarii obiectului acestuia (inainte de intoarcerea la munca a persoanei inlocuite, de exemplu).

Cu exceptia cazului de incetare a contractului prin acordul partilor, incetarea anticipata a unui CDD se poate face numai in conditiile prevazute de Codul muncii francez:

- Culpa grava a salariatului

- Forta majora

- Incapacitatea salariatului constata de medicul specialist in medicina muncii

Atentie insa, incetarea anticipata a unui CDD pentru alt motiv, da dreptul salariatului sa ceara daune interese cel putin egale cu suma salariilor pe care le-ar fi obtinut pana la ajungerea la termen a contractului, la care se adauga indemnizatia de incetare a contractului.

Salariatul poate sa inceteze un CDD atunci cand este angajat in alta parte in CDI.

Multumiri pentru articolul de mai sus, doamnei avocat:
Diana DAUPHIN – LAZAR
Avocat in Baroul NANTES si BUCURESTI
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
SIGILIA
3 Quai Hoche
44200 NANTES
02 51 89 98 08
www.sigilia.fr
Sursa Articol: www.avocat-roman-in-franta.eu
Citit 19757 ori Ultima modificare Marți, 16 Iulie 2019 14:42

Articole înrudite

3 comentarii

Login pentru a posta comentarii