•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Ce trebuie sa stii ca si Lucrator Detasat in Franta?

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Legea n° 2014-790 privind lupta impotrivei concurentei sociale neloiale a fost adoptata de catre Senat si camera deputatilor si promulgata de catre presedinte Frantei pe 10 iulie.

Publicata in monitorul oficial din 11 iulie, aceasta lege este menita sa intareasca controalele si sanctiunile impotriva societatilor care folosesc in mod abuziv lucratori detasati.

Aceasta lege transpune in dreptul francez acordul incheiat in decembrie 2013 de catre statele membre, pentru a consolida Directiva 96/71 a Parlamentului European si a Consiliului din 16 decembrie 1996 privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii.

Directiva privind lucratorii detasati prevede ca o persoana poate merge sa lucreze intr-un stat UE altul decat cel de provenienta, pentru o durata de maxim doi ani.

Lucratorilor detasati beneficiaza de aceleasi conditii de munca ca si lucratorii din tara gazda (salariu, conditii de munca, etc), insa contributiile sociale se platesc in tara de origine.

Care sunt noutatile introduse de legea n° 2014-790?

Raspunderea solidara pentru fraude

Modificarea principala adusa de noua lege consta in introducerea “principiului raspunderii solidare”, care permite care permite sanctionarea antreprenorilor ( donneur d’ordre) pentru fraudele comise ( lucratori nedeclarati, salarii partiale, etc) de catre unul dintre dintre subantreprenori (sous-traiants).

Raspundere solidara presupune ca antreprenorul  si subantreprenorii  sunt tinuti impreuna pentru prejudiciile cauzate.

Solidaritatea financiara

Antreprenorul si seful de santier (maitre d’ouvrage) sunt obligati sa plateasca impreuna, in caz de neplata salariului minim lucratorului care lucreaza in subantrepriza indiferent daca acesta este detasat detasat sau nu.

Extinderea domeniului de aplicare a sanctiunilor

O alta modificare adusa de lege consta in extinderea raspunderii solidare din domeniul constructiilor (BTP) la toate celelalte domenii de activitate in care este implicat un numar foarte mare de lucratori detasati ( agroalimentar, transport, etc).

Amenzi noi

Textul prevede si o amenda administrativa cu titlu de sanctiune pentru lipsa declaratiei prealabile de detasare.

Inscrierea in bilantul social

Societatile care au peste 300 de salariati si sunt obligate sa intocmeasca bilatul social trebuie sa declare numarul exact de lucratori detasati.

Lista neagra

Textul de lege a creat, printre altele si o lista neagra, publicata pe un site internet, unde pot aparea pe o durata de maxim doi ani si pe baza unei hotarari judecatoresti, societatile care au fost condamnate pentru munca ilicita. Judecatorul poate interzice atribuirea de ajutoare publice pe o durata de cinci ani societatii condamnate pentru munca ilicita.

Multumiri pentru articolul de mai sus, doamnei avocat:
Diana DAUPHIN – LAZAR
Avocat in Baroul NANTES si BUCURESTI
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
SIGILIA
3 Quai Hoche
44200 NANTES
02 51 89 98 08
Citit 6380 ori Ultima modificare Luni, 04 Mai 2015 00:59

2 comentarii

  • Link la comentariu bertea iulian Joi, 12 Mai 2016 18:43 postat de bertea iulian

    buna seara avem probleme cu controalele din franta ca agentie de munca temporara .....am prezentat documente solicitate dar au dat amenda administrativa ...am contestat dar ei tot staruiesc in aceasta prostie pt. ca nu au suport ........legal la control ...abereaza ...si pt. ca nu au raspuns la contestatie ....isi aduc aminte din 3-4 luni de .....aamenda ...cum procedam ? va cerem srijin

  • Link la comentariu Furdea Duminică, 10 Ianuarie 2016 12:18 postat de Furdea

    Buna ziua,
    Avem si noi probleme cu controalele franceze privind detasarea temporara a lucratorilor.
    Cum putem lua legatura cu d.voastra pentru consultatii si eventual proces in instanta din Lille?
    Suntem firma romana si executam lucrari in Franta.

Login pentru a posta comentarii
Facebook
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top