•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Cine poate beneficia de ajutor RSA?

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Ce este RSA? „Revenue de solidarite active”    

Un venit minim acordat de catre CAF (Caisse d'Allocations Familiales) tuturor celor care au probleme financiare, dupa pierderea unui loc de munca, dar si celor care au venituri mai mici decat SMIC (Salaire minimum de croissance). Mai multe informatii despre acte necesare si conditii de a primi acest ajutor gasiti in articol...

 

Cine poate beneficia de RSA?

Oricine poate cere RSA dar trebuie indeplinite cateva conditii administrative dar si conditii . Decizia de atribuire de RSA e luata de presedindetele consiliului general.

Conditii administrative

Varsta mai mare de 25 ani

sau mai putin de 25 de ani dar care are un copil nascut sau in curs de 

sau mai putin de 25 de ani dar care a lucrat cel putin 2 ani in ultimii 3 ani. (pentru RSA jeune actif)

Locuinta

rezident in Franta stabil, efectiv si permanent

cetateni UE care indeplinesc conditiile de sejur si care au locuit in Franta in ultimele 3 luni

Venituri

 Se ia in calcul media salariilor ultimelor 3 luni

475 euro pe cap de locuitor singur, ce nu lucreaza, si nu are locuinta

418 euro pentru cei cu locuinta

 

Ce trebuie facut pentru a beneficia de RSA?

In primul rand trebuie sa faceti o simulare pentru a vedea daca va incadrati in persoanele ce pot beneficia de acest ajutor. 

Depuneti cererea fara RDV(programare) la CAF-ul de care apartineti cu locuinta. Aveti aici formularul

Declarati resursele frecvent

Indicati toate schimbarile de situatie

 

Acte necesare cetatenilor 

-carte de identitate

-livret de familie

-pasaport

-act de nastere

-ultimele 3 fiche de paye (buletine de salariu) daca este cazul sau hartie de la Pole emploi

-RIB (Contul Bancar)

 

Care sunt drepturile dar si obligatiile beneficiarilor de RSA?

Dreptul de a avea un ajutor pentru a regla dificultatile sociale si de al ajuta in insertia profesionala

Are obligatia de a cauta de lucru, pentru o mai buna integrare in societate

 

De cat puteti beneficia?

Daca nu aveti venituri

Locuiți singur și nu aveti resurse. Veți primi 474.93 de euro RSA, se bucură de un sprijin social și profesional adecvat și au datoria de a căuta locuri de muncă sau de a întreprinde acțiuni pentru o mai bună integrare. În general, suma de "pachet de locuința", va fi dedusa din RSA.

Locuiți singur cu un copil și nu aveti nici resurse. Veți primi 712.40 de euro RSA, se bucură de un sprijin social și profesional adecvat și au datoria de a căuta locuri de muncă sau de a întreprinde acțiuni pentru o mai bună integrare. În general, suma de "pachet de locuința", va fi dedusa din RSA.

Trăiti in cuplu, nu aveti copii, tu si partenerul tau nu lucrati și nici nu aveti resurse. Veți primi 712.40 de euro RSA, se bucură de un sprijin social și profesional adecvat și au datoria de a căuta locuri de muncă sau de a întreprinde acțiuni pentru o mai bună integrare. Această obligație se aplică și pentru partenerul dvs. În general, suma de "pachet de locuința", va fi dedusa din RSA.

Locuiti singur cu un copil și primiti alocația de susținere pentru familia în valoare de 89.34 de euro. Veți primi 623.06 de euro RSA (712.40 de euro - suma prestațiilor familiale). Veți primi un sprijin social și profesional adecvat și trebuie sa va cautati de muncă sau de a întreprinde acțiuni pentru o mai bună integrare. În general, suma de "pachet de locuința", vor fi dedusa din RSA.

Trăiti in cuplu, nu lucrati, dar partenerul tau are venituri de la locul de muncă și nu aveți nici o altă resursă. Dreptul de a beneficia de RSA și valoarea sa depinde de situația gospodăriei dumneavoastră. Soțul/a (căsătorit), PACS (concubinaj) sau partener cu venituri de muncă, ar trebui să se refere la "Dacă ați realizat venituri", chiar dacă partenerul este somer.

 

Daca aveti venituri

În funcție de valoarea de RSA pe care o veti primi în cazul în care venitul dumneavoastră obținut lunar este mai mic de 500 de euro, veti avea obligații de căutare de locuri de muncă și de angajare. Dacă partenerul câștigă, de asemenea, mai puțin de 500 de euro, el sau ea va fi obligațiile de căutare de locuri de muncă și de angajare.

Suma pe care o puteti primi de la CAF, variaza in cazul celor cu venituri mici, intre 258Euro si 600Euro.

 

Adrese utile pentru mai multe informatii: 

http://www.social-sante.gouv.fr

http://www.caf.fr/

http://rsa-revenu-de-solidarite-active.com/

http://vosdroits.service-public.fr/N19775.xhtml

Citit 41519 ori Ultima modificare Joi, 27 August 2020 16:45

9 comentarii

  • Link la comentariu Asanache Sorin Marți, 16 Ianuarie 2018 21:11 postat de Asanache Sorin

    Buna ziua am depus dosarul la caf pentru RSA dar într-un tîrziu răspunsul în scris a venit nu îndepliniți condițiile simplu mi-am luat o programare la Caf am întrebat care conditi nu le îndeplinesc?nu aveti titlu de sejur dar eu stiu ca noi Români putem utiliza cartea de identitate, apoi spune că trebuie să ai minim 3 luni în Franta noi avem 8 ani fata este născută de 3 ani aicea în Strasburg Fr.intrebare mea este:daca nu am titlu de sejur cartea de identitate nu este buna pentru RSA?

  • Link la comentariu Mariana Vineri, 15 Decembrie 2017 22:43 postat de Mariana

    Si ieu am depus si tot imi cere la cati iti da rsa cami zice ca numai la 25 insus da si mie mia zis ca pot benificia intre 18 25

  • Link la comentariu moldovan cristian VIOREL Luni, 13 Iunie 2016 18:33 postat de moldovan cristian VIOREL

    buna ziua !
    as vrea sa va intreb si eu citeva lucruri
    locuiesc cu familia in franta din 2012 am lucrat cu CDI timp de cinci luni dupa care patronul a dat faliment , acum sunt inscris la pole emploie de aproape doi ani am depus dosarulla caf pentru rsa dar ma refuzat de doua ori copii imi sunt la scoala mia dat alocatie exact un an !!intrebarea mea este , este posibil sa nu am dreptul la rsa si la alocatie pentru copii? De ce sa oprit alocatia pentru copii??Fata este nascuta aici in franta , de la caf imi raspunde ca nu stie!! daca este careva care stie sau care poate sa ma ajute va multumesc !!va las adresa de mail viocrisalba@gmail.com

  • Link la comentariu Truța Sorin Marți, 07 Iunie 2016 20:31 postat de Truța Sorin

    Am depus acte pt RSA din iunie 2915 și timp de 12 luni am tot așteptat. Am depus toate actele care ni s-au cerut chiar și 3 fise de salariu, am întrebat de ce durează așa de mult studierea dosarului dar au spus ca trebuie sa aștept și mau asigurat mereu ca totul e bine.Dupa 12 luni am primit acasă "refuz" pe motiv ca nu am titlu de sejur.Am Naţionalitate Româna și nu am nevoie de așa ceva, cred ca sunt doar motive. Dvs.ce credeți Am uitat sa specific ca am familie :3 copii și soția pe care eu îi întrețin.

  • Link la comentariu Moldovan Joi, 07 Aprilie 2016 22:53 postat de Moldovan

    Buna te duci la o asistenta sociala si vb ca de cat tinp esti ân franta si nu ai carte vitale pentru sanatate si eu o sati dea un dosar sal completezi dar ia te poate ajuta si pe urma al bagi si o sati dea si tôt assistenta sociala se numeste CCS unde trebuie sa pleci pentru acte si tôt ia o sati faca dosar pentru autour social si pentru casa sati dea un foier de mame cu copi

  • Link la comentariu Muraru ionu Vineri, 11 Martie 2016 19:25 postat de Muraru ionu

    Buna ziua.Am depus dos la caf.din luna sept.2015 si pana in prezent nu am nici un raspuns,ca asi putea face sa urgentez cu dosarul

  • Link la comentariu cristina  marmureanu Joi, 03 Aprilie 2014 11:13 postat de cristina marmureanu

    cum pot avea RSA

  • Link la comentariu Jani Stancsuy Joi, 22 August 2013 20:14 postat de Jani Stancsuy

    buna!am si eu o problema, si cer un sfat ,un ajutor de la cei experimentati,
    am acte de autoentrepreneur, dar nu am cont bancar, am fost la 2 banci dar ma au refuzat, pe motiv ca nu am pasaport, desi actele se fac doar cu buletinu.
    deci unde sa ma duc sau unde sa apelez, ca sa imi fac un cont bancar , sa pot lucra si eu legal in franta

  • Link la comentariu lese Joi, 25 Iulie 2013 15:19 postat de lese

    Buna ziua. Ma numesc ramona mama a 2 fetite, am venit in franta pe data de 16 ianuarie 2013, si am o problema nu am nr de securite social ns cum sa_l obtin sa pot inscrie fetele la un doctor de familie, va rog sa ma ajutati

Login pentru a posta comentarii
Facebook
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top