Duminică, 03 Martie 2013 21:17

Salonul de carte de la Paris – La Roumanie se livre

Un program extrem de dens îi aşteaptă pe scriitorii români invitaţi la ediţia de anul acesta a Salonului de carte de la Paris. In jur de 70 de evenimente sunt prevăzute, cuprinzînd întîlniri, dezbateri, prezentări de carte, lecturi şi bineînţeles momente cînd autorii vor acorda autografe.

Lista acestor evenimente poate fi consultată pe site-ul oficial al Centrului Naţional al Cărţii din Franţa (Centre National du Livre) şi prefigurează de fapt un fel de radiografie totală a României. Institutul Cultural Român a găsit un logo extrem de inspirat pentru a rezuma această prezenţă a literaturii române cu statut de invitat de onoare la actuala ediţie a Salonului de carte de la Paris: "La Roumanie se livre". Un joc de cuvinte care nu poate decît onora francofilia românească. Cînd este folosit ca substantiv, cuvîntul "livre" înseamnă carte. Ca verb reflexiv, însă, el are mai multe conotaţii: a se da (sau chiar a se preda), precum şi a se deschide. In franceză, "se livrer à la justice" înseamnă a a se preda în mîna justiţiei. "Se livrer sans retenu à la joie" înseamnă însă a se bucura fără reţinere. Iar "se livrer à son sport favorit" însemnă a se consacra sportului său favorit. Expresia "se faire livrer un panier de figues" vrea să spună "i s-a livrat un platou de smochine". După cum putem observa, limba română a împrumutat din franceză verbul a livra doar în sens restrictiv, cel legat de livrare sau predare de mărfuri sau prestare de servicii.

Există însă în franceză şi varianta nereflexivă a vrebului "livrer". Francezii spun, de exemplu, "Le roi livre une terrible bataille", ceea ce înseamnă regele se angajează într-o teribilă bătălie.  

Am enumerat toate aceste sensuri ale cuvîntului "livre" pentru că efectiv România, la acest Salon de Carte, va fi decorticată pe toate feţele şi va fi prezentă de fapt sub lumina reflectoarelor cu toate problemele ei, cu toate complexele ei, cu toate angoase ei existenţiale, precum şi cu ambiţiile şi frustrările ei. Intr-un fel, România este invitată să se aşeze, prin mesagerii ei care vor fi scriitorii, pe marele divan al psihanalizei colective. Dezbaterile anunţate vor radiografia de fapt istoria României de dinainte şi de după căderea comunismului. Nu sunt uitate subiectele legate de romi, de altfel cu un astfel de subiect va şi începe , vineri 22 martie la ora 10, seria de dezbateri publice. Nu este evitat un alt subiect dureros din istoria României, cel legat de Holocaust şi de persecuţiile la care au fost supuşi evreii. Istoricul Andrei Oişteanu, care figurează printre cei 27 de scriitori români invitaţi la Salon, va avea ocazia să se exprime în acest sens. De altfel ultima sa carte tradusă în franceză se intitulează "Les images du Juif. Clichés antisémites dans la culture roumaine" (Imaginea evreului. Clişee antisemite în cultura româna). O carte tradusă de Pompiliu Ştefănescu şi apărută la Editura Non Lieu.

Reflectă literatura română o societate în criză? Iată o altă întrebare la care moderatorul Eugen Simion şi invitaţii săi vor încerca să răspundă tot din prima zi a Salonului. Vastă dezbatere pentru că România este de fapt în criză din anii 30 ai secolului trecut, din momentul cînd a început probabil Mihail Sebastian să scrie despre cum se infiltra fascismul şi antisemitismul chiar în spiritele elitei româneşti…  România mai are însă de gestionat o criză, cea a viitorului. Această incertitudine în faţa viitorului, ezitările pe care le mai are România în faţa drumului său, în ciuda integrării sale europene şi a doptării modelului democratic, sunt şi ele reflectate în proza cu conotaţie socială a scriitorilor români.

"La langue, ultime liberté" - iată un alt titlu de dezbatere extrem de incitant. Cînd frustrările se adună vertiginos, cînd libertatea nu se transformă în civilizaţie, cînd clasa politică deraiază, cînd tinerii nu mai cred în ceea ce le spune şcoala şi mai ales nu cred în autoritatea morală a adulţilor… cînd toţi aceşti nori negri se adună pe cerul unei societăţi nu rămîn oare limba, cuvîntul, literatura un ultim refugiu?

Nu voi enumera aici zecile şi zecile de dezbateri anunţate la Salonul Cărţii de la Paris, unele mai interesante decît altele. Lista poate fi consultată, cum spuneam, pe Internet. Un lucru este însă sigur, "La Roumanie se livre" în mod efectiv cu această ocazie, în toate sensurile enumerate mai sus. Ea se dă, se deschide, sau mai bine spus se va preda în toată sinceritatea ei, adică se va lăsa analizată şi radiografiată, îşi va permite un moment public (şi european) de sinceritate. In acelaşi timp prin această operaţiune România se angajează şi într-o bătălie. "Elle va livrer une bataille", altfel spus va încerca să-şi amelioreze imaginea, va lupta pentru a fi recunoscută şi ca un spaţiu de înaltă creativitate nu doar ca o regiune în criză din estul Europei care a trimis în străinătate 3 milioane de imigranţi printre care mai multe zeci de mii de romi.  Dar Salonul Cărţii de la Paris va fi şi o ocazie pentru scriitorii români de a se bucura de statutul lor de invitaţi oficiali. Nu văd de ce această participare, precum şi toate dezbaterile prevăzute, nu s-ar putea face "dans la joie", adică pe un fond de sărbătoare culturală şi de bucurie. "Se livrer à la joie", a profita de acest moment, iată o altă dimensiune a prezenţei româneşti la Salon, cu atît mai mult cu cît România are puţine ocazii de a străluci în străinătate. Aş mai nota că în ultimii ani, cei care au înnobilat numele României în străinătate sunt în special artiştii (cineaştii, scriitorii, regizorii, videaştii, pictorii, muzicienii). Personal cred că numele acestor artişti suscită reacţii de respect în străinătate într-un grad infinit mai mare decît numele oamenilor politici. Iar cînd ultimii optează pentru tăierea unor fonduri în domeniul culturii, greşeala lor riscă să fie teribilă, sancţionînd nu numai promovarea culturii române în străinătate ci cultura pur şi simplu, adică baza identităţii româneşti.

 

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/special-paris/salonul-carte-paris-roumanie-se-livre

Citit 3505 ori Ultima modificare Luni, 11 Martie 2013 16:35

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top